kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Valódi buszsávokat a buszoknak!

Néhány évvel ezelőtt a Levegő Munkacsoport hatásos fellépése eredményeként buszsávot létesítettek a fővárosban a Budaörsi út egy jelentős szakaszán. Örömünk azonban korai volt: amint a képeken látható, az autósok folyamatosan használják a kijelölt buszsávot. Az alsó képen látható, hogy az autók még a buszöbölből sem hagyják kijönni a buszokat, pedig ezt nem azért létesítették, hogy az autósok megelőzhessék a tömegközlekedési járműveket, hanem azért, hogy akadálytalanul haladhassanak a gyorsbuszok, amelyek nem állnak meg ebben a megállóban.


A Budaörsi út nem az egyetlen példa. A főváros — és talán egész Európa — legsűrűbb buszvonalán, a Kossuth Lajos utcában és a Rákóczi úton az autósok szintén semmibe veszik a buszsávot. Ezt szabadon tehetik, mert a közlekedésrendészet itt is szemet huny a szabálytalanságok felett, a Fővárosi Önkormányzat pedig évek óta elzárkózik azon javaslatok megvalósítása elől, amelyek alapján forgalomtechnikai eszközökkel lehetne hatásosan megvédeni a buszsávot. Annak ellenére történik mindez, hogy itt naponta több tízezer ember veszi igénybe az autóbuszokat, és négyszer annyi ember utazik autóbusszal, mint személyautóval.
A kialakult helyzet nemzetközi hírnevünket is rontja. Külföldi vendégeim kérdezték, hogy ha a hatóságok az ilyen, mindenki számára látható esetben sem tartatják be a törvényeket, akkor vajon a kevésbé nyilvánvaló jogsértések esetében jobb-e a helyzet?
A Levegő Munkacsoport már évek óta követeli, hogy a hatóságok szerezzenek érvényt a hatályos jogszabályoknak, a KRESZ előírásainak. Sajnos azonban Budapesten még nem sikerült elérni azt, amit tőlünk Nyugatra és Keletre szinte minden nagyvárosban megvalósítottak: ha már létesítettek buszsávot, akkor az valóban csak a buszok közlekedésére szolgál.
Annak érdekében, hogy elősegítsük ennek a helyzetnek a megváltoztatását, a Levegő Munkacsoport a Környezetvédelmi Management és Jog Egyesület (EMLA) segítségével elkészített egy formanyomtatványt, amelyen a megfelelő helyeket kitöltve egyszerűen fel lehet jelenteni a buszsávot szabálytalanul használó gépjárművek vezetőit. Ezt most mellékelten közöljük annak érdekében, hogy bárki használhassa. Kérjük olvasóinkat, hogy ezt tegyék meg abban a reményben, hogy a nem túl távoli jövőben ilyen fellépésre már nem lesz szükség, mivel minden autós tiszteletben tartja majd a buszsávot.
Lukács András
Fotók: Bertalan János
SZABÁLYSÉRTÉSI FELJELENTÉS
Tisztelt Kerületi Rendőrkapitányság!
Alulírottak a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 82.§ (2) bekezdése alapján az alábbi szabálysértési feljelentést tesszük: 200.. év ... hónap ... napján... óra ... perckor a Budapest ... kerület ... út/utca * ... szakaszán a ... forgalmi rendszámú ... színű ... típusú személygépkocsi/tehergépjármű* a kizárólag buszok közlekedésére fenntartott forgalmi sávban (buszsávban) jogosulatlanul haladva megvalósította az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 54.§-ában foglalt Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértést. Kérjük, hogy a Tisztelt Rendőrkapitányság a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 136.§-a alapján, gépjárművel elkövetett szabálysértésről lévén szó, a gépjárművezetővel szemben a távollétében, a befizetési lapot a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartó címére megküldve helyszíni bírságot kiszabni szíveskedjék.
Tisztelettel:
Név**: —————————————————————————————— Cím: —————————————————————————————— Telefonszám: ————————————————————
*A megfelelő szó aláhúzandó. ** A feljelentéshez két feljelentő adatai szükségesek.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.