kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ingyenfák az energiatakarékosságért

Egyre több szervezet kínál olyan programot, mely természetes módon járul hozzá a lakosság emergiaszámlájának csökkentéséhez.
A kaliforniai nyár kifejezetten forró, ezért a légkondícionálók miatt energiaválság fenyeget. 1991-ben az amerikai energiatársaság elindított egy nemzeti faenergia" programot, hogy ezzel is ösztönözze a közművállalatokat a fásításra, segítve az energiatakarékosságot és csökkentve a levegőszennyezést. Azóta az ország több mint 2000 közösségi tulajdonban lévő villamos társasága közül 165 kezdett saját fásítási programba. Ezen szervezetek száma egyre nő.
Az alaposan megtervezett faültetés jelentős mértékben csökkenti az otthonok hűtésére használt energia mennyiségét — jelentette ki a Lawrence Berkeley National Laboratory-ban működő Heat Island Group vezetője, Hashem Akbari. Az általa vezetett kutatócsoport különböző tanulmányokat készített, melyekben kimutatták, hogy a fák árnyéka, valamint az általuk kibocsátott vízpára csökkenti a levegő hőmérsékletét. A tanulmányokban igazolják, hogy a nyári nappali hőmérséklet a fákkal beárnyékolt területeken 3—6 o C-kal alacsonyabb, mint a famentes részeken. Mérsékelt éghajlati viszonyok között, ahol a nyári hűtésre igen kis igény van, a fák önmagukban biztosíthatják a kívánt hőmérsékletet" — mondta Akbari. Azokon a területeken, ahol nagyobb hűtésre van szükség, a tervezett faültetés a nyári hűtésre felhasznált energiát 10—15 százalékkal csökkentheti, mely évi 30—50 dolláros megtakarítást jelent háztartásonként."
Egyre több dél-kaliforniai és más amerikai közműtársaság használja azt a rendkívül egyszerű módszert, mellyel csökkenteni lehet az energiafelhasználást. Az Anaheim és Riverside városokban és hamarosan a Los Angelesben élők ingyen vagy kedvezményesen juthatnak hozzá az árnyékot adó fákhoz, melyek természetes módon hűtik az otthonokat.
Anaheim városában májusban és júniusban 50 százalékkal megnőtt az ingyenes fák iránti kereslet. Az akció 1992-ben kezdődött. A városi tulajdonban lévő társaság segítségével több mint 16 ezer fát ültettek azóta. A lakók házanként három darab előnevelt fát kapnak ingyen, és még háromra kapnak 20 dollár árengedményt. Az energiatakarékosság mindannyiunknak nagyon fontossá vált" — állítja Melanie Nieman, Anaheim közművállalatainak szóvivője.

Az Egyesült Államokban a sacramentói árnyékoló fa" program a legnagyobb ilyen kezdeményezés. Ennek keretében 1990 óta körülbelül 100 ezer háztartás jutott több mint 300 ezer előnevelt facsemetéhez. Másfél millió dolláros éves költségvetéssel a szervezet évente több mint 25 ezer fát osztott szét. Tavaly közel 10 ezer ember nyújtotta be az igényét.
Októberben a Los Angeles-i Vízmű és Energia Hivatal saját faosztó programot indít Fák A Zöld Los Angelesért címmel. Az első két évben kísérletképpen 200 ezer fát osztanak szét ingyen, melyeket a városban található lakóházak, közintézmények, közterek és új építési területek közelében ültetnek majd el. A lakosság fejenként legfeljebb hét darab előnevelt facsemetét kaphat. Csakúgy, mint a többi hasonló programban, a tulajdonosok itt is részt vesznek majd olyan tanfolyamokon, ahol tanácsot kaphatnak a fák kiválasztását, ültetését és gondozását illetően. Minket igazol az, hogy az ingyen kiosztott fákkal érezhetően hozzájárulhatunk az energiatakarékossághoz és a levegő minőségének javulásához" — mondta Angeline Galiteva, az intézmény fásítással foglalkozó vezetője. A fák több ezer tonnával csökkentik a levegőt szennyező anyagok mennyiségét" — tette hozzá.
A Fák A Zöld Los Angelesért program csatlakozik a Hűvös Iskolák programhoz, melynek keretén belül 45 Los Angeles-i iskola körül több mint 4500 ingyen fát ültettek el. A tervek szerint az elkövetkező két évben megkétszereződik a fák száma a városban.
Dennis McLellan
(Los Angeles Times )




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.