kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Növekszik az EU ökológiai lábnyoma

Az Európai Unió az 1980-as évek vége óta növelte az erőforrások felhaszálásának hatékonyságát, ugyanakkor abszolút mértékben többet fogyaszt, és ezáltal egyre nagyobb terhet ró a környezetre — derül ki az Európai Környezetvédelmi Hivatal (European Environment Agency, EEA) jelentéséből.
A megállapítás nyomán növekszik majd a nyomás az Európai Bizottságra, hogy tegyen többet az EU ökológiai lábnyoma ügyében a tagok hatodik környezetvédelmi akcióprogamjának keretében és az azt követő fenntartható fejlődés stratégiájában. A németországi Wuppertal Intézet által az EEA részére készített tanulmány javaslatot tesz egy átfogó erőforrás-hatékonysági mutatóra, a "teljes anyagszükségletre". Ez az egész gazdaságon átáramló teljes anyagmennyiséget jelenti, ami a potenciális hulladék- és kibocsátás-mennyiséggel egyenértékű. A jelentés kevés jó hírt tartalmaz ezzel kapcsolatban, különösen ha figyelembe vesszük a rejtett anyagáramlásokat is. Volt némi csökkenés a GDP és a teljes anyagszükséglet arányban 1988 és 1997 között (vagyis egységnyi GDP-t kevesebb anyag felhasználásával termeltek meg — A Szerk.). Az EU teljes anyagfelhasználása viszont ugyanezen időszak alatt 11 százalékkal nőtt: fejenként 45 tonnáról 50 tonnára.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.