kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Beszélgetés Dr. Peter Wiederkehrrel, az OECD programvezetőjével
Az OECD a környezetileg fenntartható közlekedésért


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD párizsi központjában beszélgettünk Dr. Peter Wiederkehrrel, a "Környezetileg Fenntartható Közlekedés" program vezetőjével. Az angol címe után (Environmentally Sustainable Transport) röviden EST-nek nevezett program keretében számos, nagy érdeklődést kiváltó kutatási eredmény és gyakorlati alkalmazás született. Az OECD a világ gazdaságilag legfejlettebb 30 országát tömöríti, Magyarország 1996 óta a tagja.
Az OECD-t a világgazdaság fejlődésének elősegítésére hozták létre. Miért indítottak mégis egy jelentős programot a környezetileg fenntartható közlekedés előmozdítására?
— Az OECD felismerte azt, hogy a mostani közlekedési irányzatok nem fenntarthatók. Tehát a világgazdaság fejlődése érdekében is változtatásra van szükség, a környezetvédelmi szempontból is fenntartható közlekedés megteremtése a gazdaság számára is létszükséglet.
Miként határozható meg a környezetileg fenntartható közlekedés?
— Az OECD szerint ez olyan közlekedést jelent, amely nem veszélyezteti a lakosság egészségét és az ökoszisztémákat, továbbá a közlekedési igényeket úgy elégíti ki, hogy a megújuló erőforrásokat lassabb ütemben használja fel, mint az újratermelődésükhöz szükséges idő, a nem megújuló erőforrásokat pedig az azokat helyettesítő megújuló források előállítási üteménél lassabban használja fel.
Milyen mutatók alapján állapították meg, hogy a jelenlegi folyamatok nem fenntarthatóak?
— A műszaki haladás számos környezeti problémát meg fog oldani. Így az előrejelzéseink szerint a gépjárművek által kibocsátott nitrogén-oxidok, illékony szerves vegyületek és más károsanyagok az 1990. évi állapothoz viszonyítva 2020-ra összességében 30—70 százalékkal csökkennek. Ugyanakkor a közlekedés teljesítménye, a megtett kilométerek hossza 80 százalékkal növekszik. Ennek következtében nő majd az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátása, nagyobb mértékű lesz a zaj, még inkább visszaszorulnak a zöldterületek, a természetes és természetközeli élőhelyek, és tovább fogynak a meg nem újuló erőforrások. (Ld. az 1. ábrát! — a szerk.)
— Kutatásaik alapján lehetséges-e gyökeresen változtatni a jelenlegi, megállíthatatlannak tűnő folyamatokon?
— Igen. Ehhez először is az előrejelzés helyett a "hátrajelzés" módszerét alkalmaztuk, azaz meghatároztuk, hogy konkrétan milyen célokat kell elérni 30 év múlva, és ezután kezdtük vizsgálni, hogy ezt milyen módon valósíthatjuk meg.

— Melyek ezek a célok?
— Az 1990. évi szinthez képest 2030-ig a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást 50—80 százalékkal kell mérsékelni az egyes országok sajátosságaitól függően. A nitrogén-oxidok és az illékony szerves vegyületek kibocsátása 90 százalékkal, a kis részecskéké (különösen a 10 mikrométer átmérőjűnél kisebbek tekintetében) 55—99 százalékkal kell, hogy csökkenjen. A közlekedési zaj sehol se haladja meg nappal az 55 dB(A), éjjel a 45 dB(A) értéket (a jelenlegi magyarországi határérték 65, illetve 55 decibel — a szerk.). A járművek közlekedését és tárolását úgy kell megoldani, hogy érvényesüljenek a levegőre, a vizekre, az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó helyi és regionális előírások. Ez utóbbi valószínűleg azzal jár majd, hogy számos településen helyre kell állítani, illetve bővíteni kell a zöldfelületeket.

A kutatásaik szerint ezeket a célokat milyen módszerekkel lehet majd elérni?
— A változásokat a személyszállításban 41, a teherfuvarozásban 46 százalékban a műszaki fejlődés hozza majd magával. A következő legfontosabb módszer a közlekedés elkerülése lesz, azaz szervezéssel, ösztönzőkkel és megfelelő településpolitikával csökkenteni kell az utazások és az áruszállítások mennyiségét. Növekedni fog a járművek kihasználtsága, azaz több utast, illetve több árut fognak fuvarozni egy-egy járműben. Fontos szerepet tölt be a közlekedési módváltás, vagyis az, hogy a személyszállításban emelkedik majd a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés részaránya, az árufuvarozásban pedig a vasúti és vízi szállításé. Ezen felül a személyautók is kisebbek lesznek. (Ld. a 2. ábrát! — a szerk.) Összességében a személyszállítás teljesítménye alig emelkedik, az áruszállításé pedig csak jóval kisebb mértékben, mintha a jelenlegi folyamatok érvényesülnének továbbra is. A forgalom összetétele viszont jelentősen módosul. (Ld. a 3. ábrát! — a szerk.)
Amint Ön is említette, mindezt a jelenlegi körülmények között nem igazán lehet majd elérni. Mi fogja késztetni a kormányokat, a vállalkozásokat és egyáltalán az emberek tömegeit, hogy változtassanak eddigi szokásaikon?
— Az idén 10 pontból álló útmutató került elfogadásra, amelyet a tagországoknak célszerű lenne követniük (ld. a keretben — a szerk.). Ehhez kapcsolódóan számos háttéranyagot is kidolgoztunk, amelyek konkrétabban mutatják be a lehetséges eljárásokat. Ezek olyan intézkedéseket foglalnak magukba, mint a jogszabályok módosítása (például a légszennyező anyagok kibocsátási határértékének szigorítása), gazdasági eszközök alkalmazása (például útdíjak bevezetése), a közlekedési infrastruktúra fejlesztési politikájának megváltoztatása, a területhasználat ésszerűbbé tétele, valamint a széles körű tájékoztatás a problémákról és a megoldási lehetőségekről, továbbá a lakosság és a civil szervezetek bevonása a döntések előkészítésébe.

Miként hatnak majd ezek az intézkedések az érintett országok gazdasági fejlődésére?
— Előrejelzéseink szerint mindez csak igen kis mértékben befolyásolja majd a gazdaság, a bruttó hazai termék növekedését. (Ld. a 4. ábrát! — a szerk.) Ugyanakkor a közlekedés külső költségei, tehát a balesetek, a zaj, a légszennyezés és egyéb tényezők miatt felmerülő társadalmi költségek sokkal alacsonyabbak lesznek. Ha nem változtatunk a helyzeten, akkor ezek a költségek az 1990. évi szinthez viszonyítva 2030-ban 52 százalékkal magasabbak lesznek, míg a környezetileg fenntartható közlekedés megvalósulása esetén csaknem ugyanannyival kevesebbek. (Ld. az 5. ábrát! — a szerk.) Ez azt jelenti, hogy a társadalom hatalmas kiadásokat fog megtakarítani. Fontos szempont az is, hogy a jelenlegi folyamatok növelik a társadalmi különbségeket és feszültségeket, az emberek elidegenedését, továbbá egyre inkább megnehezítik egyes rétegek önálló mozgását, különösen az idősekét és a gyermekekét. A környezetileg fenntartható közlekedés megvalósulásával csökkennek az egyes rétegek közötti különbségek, javul a közösségi élet, és egy viszonylag gyermekbarátabb társadalom jöhet létre.
Hogyan viszonyulnak az Önök elképzeléseihez azok a nem kis befolyással rendelkező ipari körök, amelyeket feltehetően kedvezőtlenül érintenek majd a változások?

— Az átállásnak valóban nemcsak nyertesei lesznek. Összességben azonban az ipar nem kerül rosszabb helyzetbe a környezetileg fenntartható közlekedés programjának megvalósításával. Az OECD francia, olasz, osztrák és svájci állami intézmények támogatásával végzett kutatásai azt mutatták, hogy miközben a járműgyártók veszítenek azzal, hogy kevesebb autóra lesz igény, és hogy ezek az autók hosszabb ideig tartanak, ugyanakkor többletbevételekre tesznek majd szert a jobb minőségű (és így nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó) járművek előállításával, továbbá a tömegközlekedési és vasúti járművek iránti fokozott kereslet következtében. Számos vállalkozás részére nagyszerű lehetőségek nyílnak majd meg, így egyes közlekedési szolgáltatásokban, a logisztikában és az információtechnológiában.

Rendkívül fontos, hogy elképzeléseiket részletes és megalapozott kutatások támasszák alá. Azonban ugyanilyen fontosnak tartom, hogy legyenek gyakorlati minták, amelyeket mások is követhetnek. Mit tud tenni az OECD ennek az elősegítésére?
— Az illetékes osztrák minisztériummal közösen felhívást bocsátottunk ki, hogy jelentkezzen, aki ezen a téren előremutató gyakorlati példát tud felmutatni. Felhívásunkra negyvenhárman válaszoltak, és csaknem mind megfeleltek az általunk támasztott követelményeknek. Közülük kiválasztottuk a legjobb tizennyolcat, és ezeket a 2000 októberében Bécsben rendezett konferenciánkon bemutattuk és elismerő oklevelet adtunk át nekik. Így például Németországban a brémai önkormányzat a tömegközlekedést és a közös autóhasználatot mozdította elő egy nagyon jól szervezett és átgondolt intézkedéssorozattal és felvilágosító munkával. Az ausztriai Tulln városának kórházában a nem gépkocsival közlekedő alkalmazottak arányát 50-ről 69 százalékra emelték, és 60 százalékkal csökkentették a kórházba irányuló teherszállítások számát. Az oslói tömegközlekedési vállalat rendkívül eredményes kampányt folytatott az új utasok megnyerése érdekében. A kanadai Vancouverben egy olyan programot indítottak, amelynek célja, hogy 20 százalékkal csökkentse azon gyerekek számát, akiket autóval visznek az iskolába. Belgiumban a vallon térségben egy olyan, több ezer kilométer hosszú hálózat kialakítását kezdték meg, amely a nem gépjárművekkel közlekedők (elsősorban a kerékpárosok) igényeit elégíti ki. Az Otto nagyvállalat 1993 és 1999 között 40 százalékkal mérsékelte a szállításaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást, egyebek mellett azzal, hogy a közúti és légi fuvarozásának jelentős részét tengeri szállításra csoportosította át. A világ egyik legnagyobb fuvarozója, a Schenker cég elsősorban a logisztika, a szervezés terén végrehajtott fejlesztésekkel csökkentette számottevő mértékben a tehergépjárművekből származó károsanyagok kibocsátását. A Greenpeace egy olyan személyautót állított elő, amely az egyéb hasonló teljesítményű és méretű gépkocsikhoz képest feleannyi üzemanyagot használ fel (100 kilométerenként mindössze 3 litert!). Az Ön országából is volt egy kitüntetett pályázó: a budapesti Közlekedéstudományi Intézet a több magyar városban alkalmazott gázüzemű autóbuszokat mutatta be.
A témával kapcsolatban bőséges szakirodalom található a http://www.oecd.org/env/ccst/est honlapon.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.