kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A környezetileg fenntartható közlekedési útmutatók

1. útmutató: Egy kívánatos közlekedés hosszú távú jövőképének kialakítása, amely a környezet és az egészség szempontjából fenntartható, és a mobilitás, valamint a hozzáférés előnyeit biztosítja.
2. útmutató: Hosszú távú közlekedési trendek értékelése, a közlekedés valamennyi vonatkozásának, egészségi és környezeti, és a "szokásos ügymenet" folytatásának gazdasági és társadalmi hatásai figyelembevételével.
3. útmutató: Egészségi és környezeti minőségi célkitűzések meghatározása egészségi és környezeti szempontok, szabványok és fenntarthatósági követelmények alapján.
4. útmutató: Mennyiségileg meghatározott, ágazat-specifikus célok meghatározása a környezetminőségi és egészségi célkitűzésekből, valamint célidőpontok és mérföldkövek kitűzése.
5. útmutató: Stratégiák meghatározása az EST* eléréséhez és intézkedések kombinációja a technológiai haladás és a közlekedési tevékenység változásainak biztosítására.
6. útmutató: A jövőkép társadalmi és gazdasági hatásainak értékelése és annak biztosítása, hogy összhangban álljanak a társadalmi és gazdasági fenntarthatósággal.
7. útmutató: Intézkedések és eszközök csomagjának összeállítása az EST állomásainak és céljainak eléréséhez. A "kettőshasznú" stratégiák kiemelése, különösen a technológiapolitika, az infrastrukturális beruházások, az árképzés, a közlekedési igény és a közlekedésirányítás, a tömegközlekedés javítása, a gyaloglás és a kerékpározás bátorítása beépítésével; az egymást erősítő hatások lehetőségeinek kihasználása (pl. azoké, amelyek a jobb közúti biztonsághoz járulnak hozzá) és az ellenkező hatást elérő eszközök kerülése.
8. útmutató: Megvalósítási terv elkészítése, mely az EST elérésére képes eszközök csomagjának jól szakaszolt alkalmazását foglalja magába a helyi, regionális és országos körülményeket figyelembe véve. Egyértelmű időrend meghatározása és a megvalósításért való felelősségek kijelölése. Annak értékelése, hogy vajon a javasolt politikák, tervek és programok az EST- hez hozzájárulnak vagy ellene hatnak a közlekedési és kapcsolódó ágazatokban, olyan eszközök használatával, mint a stratégiai környezeti vizsgálat.
9. útmutató: A megvalósítás monitorozásához és az EST stratégiáról szóló jelentéshez feltételek meghatározása; következetes, jól körülhatárolt fenntartható közlekedési mutatók használata az eredmények ismertetéséhez; további lépések biztosítása, hogy a stratégiát a beérkező "jelzések" és az új tudományos bizonyítékok alapján lehessen kiigazítani.
10. útmutató: Az EST megvalósításához széleskörű támogatás és együttműködés kialakítása; az érdekelt felek bevonása, aktív támogatásuk és elkötelezettségük biztosítása és széleskörű társadalmi részvétel biztosítása; a nyilvánosság tudatosságának erősítése és oktatási programok nyújtása. Annak biztosítása, hogy minden lépés összhangban álljon a fenntartható fejlődésért vállalt globális felelősséggel.
Elfogadták az OECD tagországok környezetvédelmi miniszterei 2000 májusában. A magyar fordítást a "Környezeti előretekintés, stratégia és kulcsmutatók az OECD-ben" (Környezetvédelmi Minisztérium, Budapest, 2001) című kiadványból vettük át.
*EST= Environmentally Sustainable Transport = környezetileg fenntartható közlekedés



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.