kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Fekete sarok:
Legyilkolt fák siratása

Nem telik el hét, hogy a Környezeti Tanácsadó Irodánkat ne keresnék fakivágásokkal kapcsolatban. Ez is mutatja, mennyire sokan viselik szívükön a leghasznosabb városi növények sorsát.
Kivágott fák:
A Budapest XII. kerületi Menyét út 7. szám alatti társasház udvarán álló 10-15 fát az egyik lakó április 2-án önkényesen kivágta. A lakosok az illetékes, I.-II.-XII. kerületi szabálysértési hatósághoz fordultak. Mi is írtunk ugyanazon hatóságnak, de lapzártánkig nem érkezet válasz (Elkövető: Kovács György, lakó)
A Budapest XV. kerületi Rákos úton 7 nagy jegenyefát vágtak ki. Az önkormányzat kertészétől megtudtuk, hogy a fák már veszélyesek voltak, az előző években több ágat el kellett távolítani, most pedig kivágásuk volt soron. Megjegyzendő, hogy a jegenyefák életkora igen rövid, vágásuk sok esetben balesetveszély miatt szükséges. (Elkövető (jogosan): önkormányzat)
Budapesten, a Stróbl Alajos utcai lakótelepen a panaszosunk kis kertjében növő japánakácot a szomszéd kivágta. Javasoltuk, hogy forduljon bírósághoz az ügyben, mert az elkövető azonosítható és a szándékosság bizonyítható volt. (Elkövető: a szomszéd)

Megvédett fák:
A Budapest XXII. kerületi Alkotmány utcában a panaszos diófáját a szomszéd ki akarta vágatni, mert áthull a lomb. Az ügyvédjével íratott levelet a fa tulajdonosának, hogy vágja ki a fát, illetve perrel fenyegetőzött. Mi megnyugtattuk, hogy ilyen esetben nincs joga a szomszédnak a fa kivágatásához, hiszen a fa szemetelése nem alap a kivágására.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.