kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Aranyvasárnapi népszavazás Piliscsabán

Piliscsabán 1999-ben a képviselő-testület döntése alapján 246 hektár mezőgazdasági területet soroltak belterületbe. Ezt megelőzően Piliscsaba belterülete — Hársvölgyi Albert polgármester közlése szerint — 330 hektár volt. Egy kisebb méretű lakóterület korábbi kijelölésével a belterület 84%-kal nőtt meg Piliscsabán 1999—2001 között. Több mint 800 építési telket hoztak létre, ennek következtében a körülbelül 6000 főt számláló községből hamarosan tízezerre nőhet a lakók száma.
Ez év tavaszán újabb 67 hektárt készült belterületbe vonni a képviselő-testület. A természetvédelmi hatóság és a főépítész korábban már jelezte, hogy a belterületbe vonásokat túlzottnak és elhibázottnak tartja. Ez azonban nem hatott a testület tagjainak többségére.
A Piliscsabáért Egyesület, amely tavaly októberben alakult meg, májusban szorgalmazta, hogy a polgármester folytassa le a vonatkozó jogszabály által előírt egyeztetéseket a társadalmi szervezetekkel. A polgármester ettől és az egyesület észrevételeinek megvitatásától elzárkózott.
A Piliscsabáért Egyesület a tervezett módosításokat feltüntető térképet és az ezekről szóló részletes tájékoztatást minden piliscsabai polgárhoz eljuttatta. Elkészített egy gazdasági elemzést is, amely rámutatott, hogy a belterületbe vonásokból befolyó minden egyes forint után 3-5 éven belül tíz forintot kell költenie az önkormányzatnak az infrastruktúra fejlesztésére.
Ezek a tények megmozgatták a falu közvéleményét, így indult el a népszavazási kezdeményezés júliusban. Ezt az önkormányzat a határidők végsőkig történő elhúzásával próbálta akadályozni. Az egyik képviselő és a helyi vállalkozók egyesülete bíróságon is megtámadta a kérdéseket. Szerencsére hiába.
A szükséges támogató aláírások kétszerese gyűlt össze, s ezeket az egyesület október 5-én át is adta a polgármesternek. A helyi rendelet 8 napot ír elő az aláírások hitelesítésére, a helyi választási iroda azonban csak október 25-én hitelesítette őket.
A képviselő-testület végül október 29-én ült össze a népszavazás időpontjának meghatározására. Az ülés megnyitása után a polgármester nem sokat töprengett, azonnal azt javasolta, hogy a népszavazást december 23-ra írják ki. Az ellenjavaslatot, december 9-ét, a képviselők többsége elvetette, és megszavazta az aranyvasárnapi népszavazást.
Valószínűsíthető, hogy Piliscsaba elhíresül arról, hogy képviselői a karácsony este előtti vasárnapot jelölték meg a falu történetében elsőként megtartandó helyi népszavazásra.
Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, Piliscsabán 2010-ig nem lesz mód újabb területeket belterületbe sorolni és nem lesz telepíthető a környezetre és az emberi egészségre káros ipari tevékenység sem.
László Erika
a Piliscsabáért Egyesület titkára

"Most az a feladat áll előttünk, hogy meggyőzzük polgártársainkat arról, hogy menjenek el szavazni.
Az első kérdés úgy szól, hogy akarjuk-e, hogy Piliscsaba belterülete megmaradjon az 1999. március 26-án megállapított belterületi határok között? Ha tehát erre a kérdésre igen a válasz, akkor az előbbieken túl nem lesz kijelölhető új lakó- és gazdasági terület 2010-ig.
Mi ennek az előnye?
· marad idő az ide költözők fokozatos befogadására, bekapcsolódásukra a falu életébe,
· marad idő a szükséges fejlesztésekre anélkül, hogy további terhekként újabb és újabb területek infrastrukturális fejlesztése is megjelenjen,
· de még ennél is fontosabb, hogy megmenekülnek a Sumlin, az Álomvölgytől ÉNy-ra eső mezőgazdasági területek, a Garancslejtő és a Szállás 10-es út menti része.
Azt állítják, hogy mindez a vállalkozóknak káros. Ez természetesen szintén nem igaz. A gazdasági tevékenységre már kijelölt területek a mai napig nincsenek kihasználva. Előbb lássuk, hogy ezek megtelnek, hasznot hoznak a falunak, és persze a vállalkozóknak is, hiszen csak a sikeres vállalkozók tudnak adót fizetni, s csak azt követően érdemes bármiféle bővítésről gondolkozni."
László Erika
(Részlet a 2001. november 16-án
a Piliscsabáért Egyesület lakossági tájékoztatóján elhangzott előadásából)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.