kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Szenzációs mélygarázs-javaslat!

Budapest városépítési szabályzata szerint — több neves szakember és a civil környezetvédő szervezetek tiltakozása ellenére — az építményekre felhordott 2 méter vastagságú földtakarás már 100%-os zöldfelületnek számít (a VI. kerületben már 50 cm vastagság is 100%-nak számít). Innen szinte adja magát az ötlet, hogy a Margit-szigetet kellene parkolóvá alakítani. A szállodák, egyéb épületek maradhatnának, csak a fák tetejét kellene lefűrészelni a garázs belmagasságának megfelelően. (Így még a zsaluzatot tartó oszlopok egy része is megtakarítható lenne!)
A sziget teljes területén lehetne parkolni. Fölötte lenne egy 2 méteres földtakarásra méretezett vasbeton födémlemez, amelyre jóféle termőföldet hordanának például Budakalászról, ahol a bevásárlóközpontosok által kinézett területen ma még 80 cm vastag humuszréteg van. (Újabb gazdasági előny!) Képzeljük el, hogy húsz-harminc év múlva micsoda fenyőillatú rengetegben (t.i. a fenyő viszonylag gyér gyökérzete nem lefelé, hanem oldalirányban terjed) sétálhatna Budapest népe, miközben autóik gondtalanul parkolhatnának alattuk.
Csak azt nem értem, hogy ez még eddig egyetlen befektetőnek vagy önkormányzati testületnek sem jutott eszébe.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.