kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A jóból sohasem elég!

Kezdetben vala a benzinkút. Akkoriban időnk jó részét azon elkeseredett segélykiáltások felhangosításának szenteltük, amelyek az egymás mellé telepített otromba üzemanyagtöltő állomások ellen hangzottak el. (Ma sem lehet Szombathelyen úgy vendégeskedni, hogy az ott lakók közül ne mondana valaki néhány keresetlen szót a Perint-part büszkeségéről, mint ahogy Pesten is mindig lehangoltan megyek el a Golgota tér és még sok más kudarc mellett.) Szorosan a nyomukban épültek a banképületek, bankfiókok. Ez utóbbiak inváziója még nem szűnt meg. (Nem csoda, hogy sok kell belőlük, hiszen olyat ritkán látni, hogy a pultok mögött kialakított munkahelyeknek legalább a fele ki lenne használva.) Utána következtek az irodák és a bevásárlóközpontok. Szinte minden foghíjat, zöld foltot vagy zöldterületté alakítható üres telket beépítettek. (Hiába tiltakoztunk, hogy elébb talán a meglevő ingatlanok használóinak közlekedési és környezeti igényeit kellene kielégíteni.) De lám, a befektetők (és az engedélyező önkormányzatok) fantáziája határtalan. Itt vannak végre a mélygarázsok is!
Igaz ugyan, hogy a meglevő épületek alatti parkolók közül is sok a kihasználatlan, de lehet, hogy az ott lakók ízlésének csak a mélygarázsok felelnek meg. (Azt ugyanis nem is feltételezzük, hogy azért építenék ezeket a méregdrága objektumokat, hogy autójukkal együtt csalogassák be az ügyintézésre a belvárosba érkezőket, megkímélendő a néhány perces gyaloglástól vagy a tömegközlekedés igénybevételétől őket.) Nem kell már sokáig vágyakozni, mert a Roosevelt téri után hamarosan elkészül a Szent István téri, a Szabadság téri és az Erzsébet téri mélyparkoló is. Egyedül a József nádor tér sorsáról nem született még végleges döntés. Pedig ott is van néhány, fűrészgép szívét megremegtető szép fa, és a forgalom is akkora a Lánchíd és az Andrássy út felé, hogy már csak egy mélygarázs kellene a teljes beduguláshoz.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.