kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egy utca újjászületése

Zsófi egy régi bérház második emeletén lakott. A szobája ablaka az utcára nézett. Az utca sokszor bedugult a sok autótól. Zsófi az ablakból nézegette, hogyan araszol a kocsisor a városközpont felé.
Mindig is itt élt, szinte a város szívében. Apukája azt mondta, nagyon jó, hogy itt laknak, mert minden közel van. Anyukája jobban szeretett volna kertes házban lakni, de amikor ez a téma szóba került, mindig ugyanaz lett a vége: nincs pénz, úgyhogy maradnak.

Zsófi a közeli játszótérre szokott lejárni anyukájával vagy apukájával, ha éppen ráér valamelyikőjük. Sajnos, gyakran előfordul, hogy egyikük sem ér rá, így Zsófinak is otthon kell maradnia. Szívesen lemenne egyedül is, de a válasz ugyanaz: "Nem lehet, veszélyes, könnyen elüthet egy autó!"
Így hát Zsófi sokszor hétvégén is a lakásban maradt, a babáival és a kirakóival játszott, vagy leült a tévé elé.
Egyszer csak Zsófi nagyon csúnyán elkezdett köhögni. "Csak megfázott egy kicsit, majd abbamarad!" — gondolták a szülei kezdetben, de nem akart vége szakadni a köhécselésnek. Már hetek óta tartott ez az állapot, amikor anyukája elment vele az orvoshoz. A doktor bácsi belenézett a torkába, meghallgatta a szívét és a tüdejét, végül azt mondta: "Ennek a gyereknek sürgősen levegőváltozásra van szüksége!"
Éppen közelgett a tavaszi szünet az iskolában, így hát telefonáltak a nagyinak Orosházára, hogy hétvégén érkeznek.
A nagyinál jó élete volt Zsófinak. Biciklizett, szaladgált, hintázott kedvére, játszott a Morzsa kutyával. Hamar el is múlt a köhögése. Kikerekedett, kipirosodott az arca, hízott is egy-két kilót. Édesanyja is ott maradt vele, neki is jót tett a vidéki levegő, többet nevetett, mint amennyit otthon szokott. Együtt szaladgáltak Zsófival, és mintha sokkal fiatalabb lett volna, mint otthon.
Vidáman, energiával telten érkeztek haza a vakációzás után. Zsófi édesapja jókedvűen fogadta őket. "Végre sikerült elintézni, amit már olyan régóta szerettünk volna!" — mondta elégedetten.
Ennél többet viszont harapófogóval sem lehetett kihúzni belőle. Zsófi megpróbálta kitalálni, mi lehet az. Talán nyáron Görögországba utaznak? Vagy apának lesz egy másik munkahelye, és elköltöznek vidékre? Akkor azért nehéz lesz megszokni, hogy senkit sem ismernek, sem az osztálytársakat, sem a tanárokat, de még a boltos nénit sem — gondolt bele Zsófi.
Teltek-múltak a napok, és egyszer csak nagy lárma hallatszott be az utcáról. Nem az autók zaja, hanem valami egész más. Zsófi kinézett az ablakon, és látta, hogy az autók mind eltűntek az utcából. A helyükön egy munkagép dolgozik. Felbontják az utat.
Zsófi hiába faggatózott, édesapja csak nem árulta el, mit csinálnak az utcán. Csak lassan derült ki, milyen változásoknak néznek elébe.
Alig telt el egy-két hónap, és a zsúfolt úttest helyén virágágyak és padok sorakoztak, az utca közepét pedig keramitlappal fedték le, és a szűk járda helyett ott sétálhattak a gyalogosok.
— Na, hogy tetszik a sétálóutca? — kérdezte Zsófit az apukája.
— Nagyon! — felelte Zsófi. — Lemehetek egyedül görkorizni?
— Persze, lemehetsz, hiszen már nem kell félni az autóktól. Sőt, akár a játszótérre is elmehetsz, hiszen egész addig tart a sétálóutca.
Mióta eltűntek az autók Zsófi utcájából, soha többé nem tért vissza a köhögése. Sokkal jobb lett a levegő a környéken. Fákat is ültettek a sétálóutcába, és lassan azok is elkezdtek nőni. Zsófi már egyedül járt le a játszótérre, minden nap labdázott, hintázott, görkorizott egy keveset. Új barátokat is talált magának. Virgonc és jókedvű gyerek lett belőle.
Zsófi szülei is vidámabbak lettek. Időnként ők is leültek a ház előtt egy padra, csak úgy, beszélgetni.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.