kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Fekete sarok
LEGYILKOLT FÁK SIRATÁSA

Legutóbb januári számunkban jelentkeztünk a Környezeti Tanácsadó Irodához érkezett fakivágási esetekkel. Azóta ugyan kevesebb ilyen ügy futott be hozzánk, de sajnos mindegyiknél utólag értesültünk a fák haláláról.
Kivágott fák:
· A Ferencvárosban, a Czucor és a Mátyás utca közötti parkolóban kivágtak 25 fát. Az elkövető nyomozás alatt.
· Budapesten a Kaszásdűlő lakótelep és az Esztergomi vasútvonal közötti területen kivágták a fákat, köztük egy nagy diófát is. Elkövetője ismeretlen.
· A Szentendrei szigeten, Horányban, a Szerkő-szigettel szemben a Szigetmonostori Önkormányzat eladta a hullámtérben fekvő egyik területét. Az új tulajdonos rögtön nekilátott kiirtani a telken növő erdőt. A területet egy kisebb árvíz is elborítja, ezért, hogy építkezésre alkalmassá tegye, fel szeretné tölteni építési törmelékkel. Az önkormányzat ehhez az elvi építési engedélyt is megadta. A 46/1999-es Kormányrendelet szerint "7. § (1) Az árvízvédelmi töltés hullámverés és jég elleni védelmére védőerdőt kell telepíteni. (2) A védő erdősáv szélessége általában a) a Duna mentén 60 m () legyen". Ennek kivágását csak az illetékes erdészeti és vízügyi szakhatóság hozzájárulásával lehetett volna megtenni. Mivel ezt nem tette meg sem az önkormányzat, sem a tulajdonos, törvénysértés történt. Elkövető: az önkormányzat és a telektulajdonos.
· Dunaharasztiban az M0-s és a hulladékhasznosító telep közötti erdőből rendszeresen lopják a fát. A Pilisi Parkerdő Rt. szerint ez nem az ő területük. A helyi önkormányzatnak jelentettük az esetet. Az elkövető ismeretlen.
· Balatonszéplak-felsőn, a panaszosunk telke előtti 5 darab 20 éves nyírfát járdaépítés címszóval kivágott Zamárdi önkormányzata. A fákat a telek tulajdonosa ültette, és különösen szép díszei voltak az utcának. Az elkövető: Zamárdi önkormányzata.

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.