kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nagy levegőt!

Szeretettel üdvözlöm Kedves Olvasóinkat a kétszázadik Lélegzet hasábjain! Ezúttal "névadó" témánkkal, a levegőminőséggel foglalkozunk, illetve az egészségre gyakorolt hatásával.
A levegővel állandóan kapcsolatban vagyunk, a bőrünkön kívül tüdőnk 70 négyzetméteres felületén érintkezünk vele. Hadd idézzünk egy részletet Thorwald Dethlefsentől:
"A légzés az a köldökzsinór, amelyen át az élet folyik belénk. A légzés gondoskodik arról, hogy az élettel való kapcsolatunk megmaradjon. Ebben áll jelentősége is: megóv attól, hogy teljesen bezárkózzunk, teljesen elszigeteljük magunkat, hogy énünk határait teljesen áthatolhatatlanná tegyük. ... A légzés szakadatlanul mindennel és mindenkivel összeköt bennünket." (Út a teljességhez — Arkánium kiadó, Budapest, 1991, 142—143. o.)
Nyelvünk fordulataiban a levegőnek a szabadsághoz van köze: "nem kapok levegőt", "még lélegzetvételnyi időm sincs", "elszívja előle a levegőt". Ha viszont megoldunk egy problémát, lekerül egy súly a vállunkról, akkor "fellélegezhetünk".
A bibliai teremtéstörténet szerint Isten a földből formált lénybe az isteni lehelet bejuttatásával teremtett embert, élőlényt. Ha egy fekvő emberről meg akarjuk tudni, él-e, benne van-e még a lélek, akkor megnézzük, lélegzik-e.
A "lélek" és a "lélegzet" szavunk hasonlósága arra utal, hogy őseink is erős kapcsolatot láttak e kettő között. Más nyelvekben is megvan ez a hasonlóság, a latinban például spirare = lélegezni, spiritus = lélek, szellem. Az "inspiráció" szó szintén ebből a gyökből ered, eszerint az ihlethez isteni leheletre van szükségünk.
A "mahatma" szankrit szó, amelyet Nyugaton leginkább Ghandi nevével kapcsolnak össze, nagy lelket jelent, de ugyanúgy nagy levegőt is.
Különféle társadalmakban nem egyformán lélegezhettek szabadon az emberek. Manapság szólásszabadság van, de a hangerőt nagymértékben meghatározza a buksza mérete. "A magabiztosság a hosszan tartó friss lehelettel kezdődik" — hallhatjuk a csupán egy árucikket reklámozó szlogent nap mint nap a tévében. A kimondott szó tisztaságának lényegéről már ritkábban hallani.
Mondják, lélegzik a természet is, ez az évszakok váltakozása. Lélegzetszerű pulzálással keletkeznek fajok és kultúrák itt a Földön, majd elpusztulnak.
Mi lesz az emberiség sorsa ebben a nagy pulzálásban? Vajon tovább tudunk-e élni? Vajon tudunk-e úgy venni nagy levegőt, hogy azért másnak is jusson?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.