kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Park helyett 5 csillag

Január 31-én a Fővárosi Közgyűlés határozathozatala előtt a Védegylet, a Rügyecskék Alapítvány és a Szabadfelfogású Természetvédők Köre tüntetést szervezett egy területátminősítés megakadályozása érdekében. A veszélybe került városrész a Rác fürdő és környéke. Az előterjesztést a terület 50%-os beépítése érdekében nyújtották be. A Levegő Munkacsoport azért csatlakozott a tiltakozáshoz, mert ezzel a közgyűlési döntéssel megnyílik a lehetőség a Rác fürdő kibővítésére egy luxusszállodával, és így a világörökségi területen fekvő fürdőépületek melletti a zöldfelületek helyett a város egy 120 férőhelyes mélygarázst, 5 csillagos szórakozóhelyet és egy siklót kapna, mely a Gellérthegy oldalát vágná ketté a tervek szerint. A beruházás közel milliárdos fővárosi és állami támogatással épülne. Sajnos a zöldterületek eltűnése nem elsősorban közérdekből történne, hanem egy elit érdekeit szolgálná. A tervezett beruházásokkal a Duna—Ipoly Nemzeti Park, mint szakhatóság sem értett egyet, mert szerintük az építkezéssel járó munkák veszélyeztetik a fürdő forrásait, a 4 szintes szálloda és a zöldfelületcsökkenés rontaná a tájképet, illetve a tervezett sikló a Gellérthegy geológiai, botanikai, zoológiai és tájképi értékeinek károsodását okozná.

Fotó: Orczán Ildikó
Ha valóban az átlagos fővárosi polgár számára megfizethető fürdőkomplexumot terveznének a területre, és ennek keretében felújítanák az Ybl féle épületet, akkor szívesen részt vennénk az előkészítésben, ahogy ez egy demokratikus légkörű városban elvárható. Ezt szeretnék az itt élő lakosok is, akik sorra hívják fel a Tanácsadó Irodánkat az újabb rossz vásár ellen tiltakozva. Kérdésünk továbbá, hogy ha a fürdőfejlesztés érdekli a befektetőket, vajon a Paskál fürdőt miért kell lakótelep céljára elkótyavetyélni?

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.