kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Fekete sarok:
NYÁRFA-SIRATÓ

Tavasz, nyár, virágzás... Allergia! — Hirdetik a gyógyszerreklámok. Elterjedt nézet, hogy a különböző növények, fák virágporai felelősek légúti betegségeinkért. Különösen elszabadultak az indulatok a nyárfák ellen, amelyek májusban szép fehér pihékkel küldik szét termésüket a szél szárnyán. Ha a pihék az épületek belsejébe is beszállnak, bizony azokat össze kell takarítani, mint ahogyan ősszel a lehulló leveleket is össze kell söpörni az utakon, kertekben.
Fák, virágok, termések mindig voltak. De pollenjeik régebben nem okoztak ennyi allergiát. Ma viszont a gépjárművek igen sok mérget bocsátanak a levegőbe, amelyek rátapadnak a pollenekre és a korábbinál sokkal agresszívabbakká teszik azokat számunkra.
A "nyárfa-allergia" néhány hétig tart. Sokan azzal bizonyítják kifejezetten a "szemetelő" nyárfára reagáló légúti érzékenységüket, hogy az éppen egybe esik a nyárfa virágzásának időszakával.
A gyorsan növő kanadai nyárfákat 30—50 évvel ezelőtt nagy mennyiségben telepítették országszerte. Lombtömegük így jelentős.
Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel és 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szennyezést tud kiszűrni a levegőből egy év alatt! Egy autó viszont évente 7000 kg oxigént fogyaszt, és utaskilométerenként 200 gramm szén-dioxidot bocsát ki, egyéb mérgeken kívül.
Az ember ki tudja vágni az összes nyárfát, de súlyosan téved, ha azt gondolja, hogy ezzel megoldja a problémát. A gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok ugyanis mindenféle pollenre rátapadnak. Tehát ezen az alapon az összes növényt ki kellene irtanunk!
Fotó: Lenkei Péter

Kivágott nyárfák a III. kerületi Huszti utcában

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.