kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Medgyessy Péter vállalásai

A Levegő Munkacsoport ez év március 6-án megküldte mindkét esélyes miniszterelnök-jelölt részére a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek elvárásait a következő kormánnyal kapcsolatban (ld. Lélegzet 2002/4., 21. oldal). Medgyessy Péter március 21-ére meghívta több országos, illetve regionális zöld szervezet képviselőit egy megbeszélésre, ahol aláírta és átnyújtotta nekik az itt közölt dokumentumot. Orbán Viktor nevében a Miniszterelnöki Kabinetiroda főtanácsadója válaszolt április 24-én kelt levelében, amelyet a hátsó belső borítón közlünk.
Környezet- és természetvédelmi kötelezettségvállalásaim
A Medgyessy-kormány vállalja, hogy elsőbbséget biztosít az olyan politikának, amely nem veszélyezteti a lakosság egészségét és természetes környezetét, a természeti értékeket. Törekszik arra, hogy a társadalmi-gazdasági igényeket úgy elégítse ki, hogy a megújuló erőforrásokat lassabb ütemben használja fel, mint az újratermelődésükhöz szükséges idő, és biztosítja a nem megújuló erőforrások helyettesítését.
A Nemzeti Közép Kormánya 2002 és 2006 között előrelép az ökoszociális piacgazdaság, a fenntartható fejlődés megteremtése felé. Az eddiginél jóval nagyobb mértékben támogatja mindazokat a nem anyag- és energiaigényes tevékenységeket, amelyek elősegítik a természeti erőforrások megőrzését és a nagyobb szennyeződések elkerülését, valamint a társadalom fejlődését és az egyes emberek jól-létét is: az oktatást, a művelődést, a művészeteket, az egészségügyet, a tudományos kutatást és az emberek boldogulását segítő társadalmi érintkezések különböző formáit.
Kormányom politikája elősegíti, hogy a magyar gazdaság alkalmazkodjon a világban végbemenő azon folyamathoz, amely az alkotó emberi munkát helyezi előtérbe a magas nyersanyag- és energiatartalmú termeléssel szemben. Ösztönzi Magyarországon olyan tudásalapú társadalom létrejöttét, amely a nemzetgazdaság és a környezetvédelem értékeit egyaránt szolgálja.
1. Csak olyan új törvény, kormány- és miniszteri rendelet, valamint kormányhatározat kerül elfogadásra, amely nem csökkenti a környezet-, természet- és egészségvédelem, továbbá az oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális ellátás jogszabályokkal biztosított szintjét, kivéve, ha ez más alapjog vagy alkotmányos érték érvényesítéséhez elkerülhetetlen. A védelmi, illetve ellátási szint csökkentésének mértéke az elérni kívánt célhoz képest ekkor sem lehet aránytalan. Mindez a költségvetési és adótörvényekre is vonatkozik.
2. Nyitott jogalkotást valósítunk meg. A tervezett új törvények, kormány- és miniszteri rendeletek felsorolását, továbbá az előzetes koncepciókat a lehető legkorábbi időpontban hozzáférhetővé tesszük. Az országgyűlésnek és a kormánynak az állami költségvetésre és az adótörvényekre vonatkozó vagy azokat lényegesen befolyásoló döntéseinek minden esetben részletes társadalmi, gazdasági és környezeti hatásvizsgálat, rövid, közép- és hosszú távra érvényes összehasonlító, továbbá költség—haszon elemzés képezi az alapját. A döntéseket széles körű társadalmi vita előzi meg.
A gyakorlatban is megvalósulnak a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló Aarhusi Egyezmény előírásai.
3. Áttekintjük, szükség szerint módosítjuk azokat a meglévő szabályokat, amelyek a környezetvédelmi ügyek elbírálásának szakszerűségét, hatékonyságát, s megfelelő időben történő elbírálását eredményezik.
4. A területfejlesztési és településrendezési tervek és programok megalkotása, továbbá végrehajtása a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevételével, a társadalmi és gazdasági partnerek bevonásával történik.
5. 2003. június 30-ig elkészítjük az adófizetők pénzéből a környezetszennyező tevékenységek támogatásának mértékét tartalmazó kimutatást, amelyet a csökkentés megvalósítása érdekében társadalmi vitára bocsátunk.
6. Az Európai Unió Fenntartható Fejlődés Stratégiájának figyelembevételével 2004. december 31-ig a Medgyessy-kormány elkészíti Magyarország Fenntartható Fejlődés Stratégiáját.
7. A Környezetvédelmi Minisztérium önállóságát garantálva tisztázzuk a tárcaközi feladat- és hatásköri átfedéseket.
8. A meglévő nemzeti vagyon megőrzése és felújítása elsőbbsége mellett támogatjuk a fejlesztések elsődlegesen rozsdaövezetben történő végrehajtását, az önkormányzatokat és a gazdálkodókat a szabályozórendszer átalakításával erre ösztönözzük is.
9. Kezdeményezzük az OTÉK* módosítását a környezeti szempontok figyelembevétele érdekében.
10. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az új állami beruházások ne rontsák a természeti és épített környezet állapotát.
11. Kormányom fokozott figyelmet fordít a zöldterületek megóvására, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, továbbá kijelentem, hogy újabb vízlépcső építését nem támogatjuk.
12. Mindezek megvalósításában jelentősen támaszkodunk az Országos Környezetvédelmi Tanács véleményére, iránymutató állásfoglalására, kezdeményezéseire.
Budapest, 2002. március 21.
Medgyessy Péter
* az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. számú kormányrendelet - a szerk.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.