kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit várunk az önkormányzatoktól 2002 és 2006 között?
Fenntartható vízhasználat

4.6.5. Fenntartható vízhasználat

Budapest ma még kedvező helyzetben van az ivóvíztermelés terén. A parti szűrésű kutakból viszonylag olcsón jó minőségű víz nyerhető. E helyzet azonban gondatlanságra ösztönöz. Nem védik megfelelően a vízbázisokat, sok helyen a visszafordíthatatlan elszennyeződés veszélye fenyeget.
A rendszerváltás előtt kiépült nagy kapacitásokat ma nem használják ki. A dráguló víz miatt nem csak a háztartások vízfogyasztása csökken, hanem elmarad az utcák, parkok, zöldterületek szükséges locsolása is. Ugyanakkor lassú a víztakarékos berendezések elterjedése, nagymennyiségű víz vész kárba az elavult vezetékeken keresztül. Nem készülnek számítások arról, hogy nem kerül-e jóval többe a társadalomnak a növekvő porártalom és a zöldterületek tönkremenetele, mint a locsolás, a portalanítás.
Ajánlások a vízhasználatra
1. Dolgozzanak ki 50 éves közös vízbázisvédelmi tervet a térség önkormányzataival! Ne a jelenlegi szükségletekből, hanem a víz stratégiai jelentőségéből induljanak ki! Egyeztessék a tervet a szennyezett területek kármentesítési és a térség területfelhasználási terveivel!
2. Az önkormányzati kezelésű épületekben használjanak víztakarékos berendezéseket! Dolgozzák ki a szürkevíz (mosó- és csapadékvíz) másodlagos hasznosításának lehetőségeit!
3. Szökőkutakkal, csobogókkal, ivócsarnokok megnyitásával segítsék a nyári hőség elviselését, javítsák a közterületek minőségét!
4. Ahol a vízminőség lehetővé teszi, használják az önkormányzatok az első vízadó rétegből nyerhető talajvizet parkok és utcák locsolására, a portalanításra!
>>> TovábbJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.