kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit várunk az önkormányzatoktól 2002 és 2006 között?
Csatornázás, szennyvízkezelés, talajvédelem

4.6.4. Csatornázás, szennyvízkezelés, talajvédelem
A csatornahálózat kiépítése és a szennyvízkezelés hatalmas köz- és magánpénzeket emésztett fel az elmúlt évtizedben. A terjengős csatornahálózatok miatt folyamatosan nőnek az üzemeltetési költségek, drágul a csatornadíj.
A főváros külső kerületeiben, a város beépített területének 30%-án óriási a lemaradás a csatornázottságban. A talaj sok helyen nagyságrendekkel az egészségügyi határértékek felett szennyeződött el. A fejlesztéseket az önkormányzatok sokszor r0ossz hatásfokkal, az aktuális pénzügyi lehetőségeik alapján végzik.
A szennyvíztisztításban, hasonlóan a környezetvédelem más területeihez, nem a megelőzés áll a védelem középpontjában. Példa erre a mosóporok okozta foszfátterhelés. A lakosság felvilágosítása, kisebb mennyiségű és kevésbé szennyező tisztítószerek használata helyett — szociális szempontokra hivatkozással — a mosóporgyártók szennyvízbírságának mérséklését szorgalmazzák. Az élővizek védelme alul marad a fogyasztás támogatásával szemben.
Ajánlások a szennyvíztisztítással kapcsolatban
1. Meg kell vizsgálni a területhatékony csatornarendszer és szennyvízkezelés különféle módozatait! Csak olyan beruházásokat szabad engedélyezni, amelyek költség/haszon aránya a teljes életciklus alatt megfelelő, tehát nemcsak a kiépítés szempontjából kedvező, hanem az üzemeltetése is a lehető leggazdaságosabb!
2. Csökkentsék a burkolt felületeket, hogy a csapadék minél nagyobb mennyiségben beszivároghasson a talajba!
3- Differenciált csatornadíjat kell bevezetni, hogy ezzel is tereljék a döntéseket a költségtakarékosabb területfelhasználás irányába. Szűnjék meg a keresztfinanszírozás a túl költségesen és a gazdaságosan üzemeltethető területek között!
4. Javítsák a szennyvíz minőségét a lakosság erőteljes tudatformálásával, kevesebb szennyezést eredményező háztartásvezetés kialakításával! Az önkormányzatok rendeletben szabályozzák a háztartásban használt vegyszerek (pl. tisztítószerek) összetételére vonatkozó korlátokat, és legyen címkézés a vegyi anyagok használatával kapcsolatban!
>>> TovábbJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.