kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit várunk az önkormányzatoktól 2002 és 2006 között?
A szilárd hulladék csökkentése

4.6.3. A szilárd hulladék csökkentése

Az Európai Unió követelménye hulladékkérdésben egyértelmű: első helyen áll a megelőzés, azt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, kompromisszumos megoldásként az energetikai célú égetés, és csak végső esetben jöhet szóba a már előkezelt hulladék lerakása. Míg nálunk azon folyik a vita, hogy melyik élelmes vállalkozó nyerje el a bányagödrök feltöltésének jogát, nyithasson hulladéklerakó telepet, Németországban az építési törmelékek újrahasznosítását egy éven belül 72%-ról 80% fölé kívánják emelni.
A főváros eddig megoldotta a szemét elszállítását, de egyre drágábban, és a fenti elveknek ellentmondóan. A szilárd hulladék közel 60 százalékát elégetik. A fennmaradó hányad túlnyomó része jelentős szállítással távoli lerakóhelyekre kerül (Dunakeszi, Pusztazámor). A fővárosban és környékén sajnos ma is számottevő az illegális lerakás.
Ajánlások a hulladékkezelésre
1. Legalább 10%-kal csökkenjen a keletkező hulladék mennyisége!
2. Vezessék be az integrált hulladékgazdálkodást, a feldolgozási háttér biztosításával:
— Tegyék a lakosságot érdekeltté a hulladékmennyiség csökkentésében és a szelektálásban (különös tekintettel a komposzt, az alumínium, az üveg, a papír, a rongy, a vegyszerek, az elemek és a sütőolaj szétválasztására)! Javuljon a lakosság környezettudatossága a fogyasztásban!
Vezessék be a csomagolóanyagok döntő részére a betétdíjat, illetve olyan mértékű legyen a termékdíj, hogy abból kiépülhessen a megfelelő újrahasznosítási háttér! A hulladékudvarok fizessenek beszállítást ösztönző díjat a válogatott hulladékokért!
— Készüljön helyi szabályozás az építési hulladékok kezeléséről, hogy 2006-ra a keletkező bontási anyagok 50%-a hasznosításra kerüljön!
3. Mielőbb korszerűsítsék a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet!
4. A lakosság és a civil szervezetek segítségével térképezzék fel és szüntessék meg az illegális hulladéklerakásokat!
>>> TovábbJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.