kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit várunk az önkormányzatoktól 2002 és 2006 között?
Zajvédelem

4.6.2. Zajvédelem

A zajvédelem a környezetvédelem mostohagyereke. Noha az enyhébb zajok is tartósan hatva visszafordíthatatlan mentális és fizikai egészségkárosodást okoznak, a megelőzési szándék nem tükröződik sem a szabályozásban, sem az intézkedésekben. A zajszint jelenlegi éjszakai egészségügyi határértéke (55 dBA) a lakosság mintegy 30%-ánál már alvászavarokat okoz. Ennél azonban jóval nagyobb értékeket is mérnek folyamatosan a forgalmasabb utak mentén. A közlekedési eredetű zajt még ma is a fejlődés velejárójának" tekintik, és ellene csak passzív zajvédelmet javasolnak. A nagyobb forgalmú utakon a nappali és az éjszakai zajszint hosszú évek óta jóval meghaladja az egészségügyi határértéket. Az önkormányzatoknak megvan ugyan a lehetőségük arra, hogy az érvényes 1984. évi egészségügyi minisztériumi rendeletnél szigorúbb helyi szabályozást vezessenek be, de nem élnek ezzel a jogukkal.
Gyakori panasz, hogy a vendéglátóipari egységek, szabadtéri színpadok, zenekarok stb. tevékenységét nem szabályozza a jegyző úgy, hogy a környék lakói nyugalmának adjon elsőbbséget. Nem kielégítő az építkezések ellenőrzése sem.
Míg a gazdagabb országokban magától értetődő az önkorlátozás, mások nyugalmának tiszteletben tartása, addig nálunk az önző szórakozásokat tűrni kénytelen a lakosság (rendszeres késő esti tűzijátékok, koncertek, sétarepülések, motorozás stb.).
Több éve napirenden van a zajszabályozás reformja. Ma a településeken három különböző szerv (önkormányzat, ÁNTSZ, környezetvédelmi felügyelőség) felelős a zajvédelmi rendeletek betartásáért. Ez a rendszer átláthatatlan és alacsony hatékonyságú.
Ajánlásaink a zajvédelemre
1. Kapjon prioritást a csend! Ellenőrizzék a zajra vonatkozó helyi előírások maradéktalan betartását! Készítsenek az önkormányzatok az elavult 1984. évi egészségügyi minisztériumi rendeletnél hatékonyabb szabályozást a területükön! Amennyiben a zajszint meghaladja a határértéket, legyen kötelező a beavatkozás a zaj csökkentésére!
2. Egységesen szabályozzák a fővárosban, hogy lakódomináns területeken a szabadtéri kulturális és vendéglátó egységek műsorai csak 22 óráig tarthatnak!
3. Egyre több helyen teremtsék meg a nyitott ablaknál történő alvás lehetőségét. Lakóövezetekben az éjszakai zajszintet szorítsák le 50 dBA alá. A forgalmas útvonalakon se haladja meg a zajszint éjszaka az 55 dBA határértéket! (Sebességkorlátozással jelentősen csökkenthető a gépjárművek okozta zaj.)
4. Új kulturális, gyógy-, rekreációs vagy lakófunkciójú épületeknél ne lehessen felmentést kapni az egészségügyi határértékek betartása alól, és ne lehessen csak passzív zajvédelmet (jól záródó ajtók, ablakok) alkalmazni! (Vagyis biztosítsák, hogy ki lehessen nyitni éjszaka az ablakokat.)
5. Alkalmazzák a fővárosban a korszerű zajvédelmi tervezés eszközeit (zajtérképek, akusztikai modellezés stb.) a döntéshozatalban, a beruházásoknál, a város megújításánál!
6. Forgalmas utak mentén lehetőleg növényzettel kombinált zajgátló falat alakítsanak ki!
>>> TovábbJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.