kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Sziget Fesztivál — szigorodó környezetvédelmi előírásokkal

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten, a Hajógyári szigeten a (már nem Pepsi) Sziget Fesztivált. A nagy tömeg nemigen szokott jót tenni a sziget állapotának — a hanghatások pedig a közelben lakók idegállapotának. A szervezők azt ígérik, hogy az idén különleges figyelmet szentelnek a sziget állapotának megóvására, a környezetterhelés csökkentésére, ily módon a rendezvény fontos tényező lehet a fiatalok környezetvédelmi szemléletének kialakulásában.
A várható tömeg miatt idén a Sziget szervezői 65 000 főben korlátozzák a napi látogatók számát. Ez a látogatói szám nem a Hajógyári sziget befogadóképessége, azonban a Sziget szervezői nem akarják, hogy a mennyiség a minőség rovására váljon. Újdonság lesz, hogy egy minőségellenőrző csoport folyamatosan ellenőrzi a szolgáltatások színvonalát. Az eddigi tisztálkodási lehetőségeken túl idén hat új víztakarékos kialakítású zuhanykonténert állítanak fel, emellett felállítanak új mobil ivókutakat is. Fejlesztik a közvilágítást, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a sziget takarítására. Az idei évtől újabb programsátrakat látnak el pormentes dobogóval.
Az elmúlt években csökkentek az éjszakai zajkibocsátás miatti panaszok. Ennek ellenére idén felújítják a zajvédő sátrakat, és új hanggátló anyagok alkalmazásával fokozzák a sátrak zajszigetelő-képességét. A produkciók hangerejét műszeres zajmérésekkel úgy szabályozzák, hogy a lakókörnyezetben határérték-túllépés ne következzen be, de emellett idén is lesznek zajmérések az érintett környéken. Működik a szigeten a lakossági panaszok fogadására szolgáló zöld szám. A zajpanaszokat azonnal kivizsgálják, és elvégzik a helyszíni műszeres ellenőrző méréseket.
A Sziget szervezői — állításuk szerint — nagy gondot fordítanak a környezetvédelemre. A szervezők szerződésben vállalt kötelezettsége, hogy az általuk használt területet az eredeti állapotban adják vissza a Hajógyári sziget közönségének. Komoly összegeket költenek a terület rehabilitációjára, átvizsgálják a víz- és csatornahálózatot, és elvégezik a szükséges felújításokat. Tavaly 5 millió forintot költöttek arra, hogy egy 1,2 hektáros területről elszállítsák az ott évek során felhalmozódott — természetesen nem a fesztivál által termelt — szemetet, és a területet parkosították. Bevezették a fesztivál idejére a szelektív hulladékgyűjtést, megoldották a műanyaghulladékok újrahasznosítását. Ennek az újrahasznosítható hulladékok és a tényleges szemét közötti különbség hangsúlyozása az egyik fő célja, miközben a látogatók maguk is hozzájárulhatnak a rendezvényhelyszínek tisztaságának, tágabb értelemben a sziget környezetének megóvásához. Különösen a Sziget Fesztivál látogatóinak többségét képező fiatalokat kívánják ezzel megszólítani. Várhatóan idén is legalább 3 tonna újrahasznosítható műanyagpalackot fognak összegyűjteni. Ezek mellett a szigeten egy madárfigyelő szolgálat folyamatosan ellenőrzi, hogy a fesztivál mennyire zavarja a sziget madárvilágát.
A környezetvédőkkel a kezdetektől jó a Sziget kapcsolata. A különböző szervezetek a Zöld Falu keretében jelen vannak a fesztiválon, környezetvédelmi kérdésekben a szervezők kikérik a véleményüket.
Simon GergelyJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.