kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Dióhéj-vitorlás

Két olyan tárgy elkészítését mutatjuk be, amelyekkel — egyedül vagy egy kis szülői segítséggel — te is boldogulhatsz, és eredményük sok örömet okozhat neked a nyár folyamán.
Nyaktarisznya készítése
Táborozáskor jó hasznát vehetjük egy nyaktarisznyának, amelybe beletehetjük az iratainkat, pénztárcánkat, apró kincseinket. Nem kell hozzá más, csak egy 37´12 cm-es maradék anyag, olló, cérna, hímzőfonal, gomb vagy patent, meg egy darab zsinór vagy szalag.
Ha otthon szétnézünk, biztosan találunk maradék anyagokat, vagy olyan ruhadarabokat, amelyeket már nem hord senki, nyugodtan szétvághatjuk. Mi a táborokban nagyon szép anyagokkal dolgoztunk (szabászati hulladékként kaptam), düftin, bársony, kordbársony közül választhattak a gyerekek.

A tarisznya elejét és hátulját varrjuk össze a legegyszerűbb öltésekkel, színben hozzá illő cérnával. Ennek funkciója csupán annyi, hogy miközben majd hímezünk, ne mozdulhasson el az anyag. A tarisznya fedőlapját díszítsük kedvünk szerint! Varrhatunk rá hímzett szalagot, farkasfogat, apró csigákat, gyöngyöt, tükröt, hímezhetjük saját kezűleg is.
Miután a fedőlapot kidíszítettük, az oldalakat egymáshoz rögzítettük, következhet a pelenkaöltés. A hímzőfonal színe lehet az alapanyaggal azonos vagy attól eltérő. A szín fontos, mert meghatározza a tarisznyácska hangulatát. Az azonos szín komoly, elegáns lehet, míg egy élénk, az anyagtól elütő szín vidámmá, bolondossá teheti a darabot.
A tarisznya záródása többféle lehet: patentos, gombos stb. Ha a gombnál maradunk, akkor ezt a tarisznya elejére varrjuk, s a fedőlap aljára hurkoljuk a bújtatót, a gomb méretének megfelelőt. Mind a gomblyukazásnál, mind a patentozásnál ügyeljünk arra, hogy ne a fedőlap legszélére essen a varrnivaló!
Utolsó mozzanat a nyakpánt elkészítése. Lehet sodrott, fonott, illetve lehet készen kapható zsinór, vékony szalag vagy bőrszíj. Erősen varrjuk a tarisznya két felső sarkához, ügyelve arra, hogy ne legyen se túl rövid, se túl hosszú.
A nyaktarisznya elkészítése egyszerűbb, mint a leírás maga. Bátran kezdjetek hozzá, egy este, esetleg kettő alatt kényelmesen megvarrható, ugyanakkor egész nyáron büszkén viselhető.
Dióhéj-vitorlás
Mint a hajdan volt híres, spanyol Győzhetetlen Armada, hasítja a lavór vagy a medence vizét a mi kis hajóhadunk. Külsejük talán nem olyan elegáns és grandiózus, mint az 1588-ban oly csúfosan leszerepelt armadáé, vagy mondjuk, mint Hódító Vilmos viking hajóié, melyek 1066-ban szelték át a La Manche csatorna vizét, de elkészítésük annál izgalmasabb és igazán nem igényel olyan nagy beruházást.
Anyag- és eszközigény: dióhéj, kevés gyurma, fogpiszkáló vagy hurkapálcika, kicsi darab papír, ragasztó, cellux vagy átlátszó öntapadós tapéta.

Minél nagyobb dióhéjhoz jutunk hozzá, annál nagyobb lehet az elkészített hajótest. Szépen, alaposan kitisztogatjuk a maradék hártyáktól, ha erős a kezünk és türelmünk is engedi, akkor a dióhéj hegyesebbik felén két oldalsó kis bevágást is véshetünk, hogy a vitorlakötelet oda rögzíthessük.
Rajzoljuk meg előre a vitorla mintázatát: ez lehet bármi, a nevünk kezdőbetűi, egy sáv, egy sas, a hajónk neve, de akár valami pici embléma, matrica is megteszi. Ha igazán precízek akarunk lenni, akkor zászlót is készítünk, amelyen a hajó felségjelét tüntetjük fel. A kész vitorlát és zászlót borítsuk be cellux-szal vagy átlátszó öntapadós tapétával, mert így nem ázik le a díszítés, s nem ázik szét maga a papír sem!
A rajz szerint szúrjuk át a papírt és állítsuk bele a dióhéj aljába nyomott gyurmába! A gyurma funkciója kettős: egyrészt stabilizálja a hajót, másrészt viszont ebbe tudjuk jó mélyen beleszúrni a vitorlát.
Ennyi az egész, már vízre is bocsáthatjuk kicsi vitorlásunkat. Ha akarjuk, még tovább fejleszthetjük a kis vízi járművet, például a már említett kötélzet (cérnaszál) felerősítésével, netán kettős vitorla (orrvitorla, tatvitorla) kialakításával, de a lényeget már az alapmodell is tudja — kiállni a viharos szelek rohamát, és helytállni a tengeri ütközetekben.
Király-Nagy Éva
kézművesJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.