kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A zöldterületek "védelme" Szentendrén

A Szentendrei Önkormányzat több lakossági fórumon is kijelentette, hogy a város belterületén meglévő zöldterületek védelmét fontos feladatának tekinti. Külön kiemelték a patakvölgyek melletti zöldterületek jelentőségét, mivel ezek a "szellőző folyosók" biztosítják a belváros friss levegővel való ellátását. Nézzünk néhány példát arra, hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban!

A szentendrei Bükkös patak
A Dunakanyar körúton, a gazdabolt mellett évekig üresen álló telken hatalmas ősfákat vágattak ki, hogy élelmiszeráruházat és parkolót építsenek, véleményem szerint szükségtelenül, mivel a közvetlen környéken legalább három hosszan nyitva tartó bolt üzemel. A legnagyobb belvárosi zöldterületen, a Pap-szigeten, amely a kerékpárosok, kutyatulajdonosok, horgászok kedvelt találkozóhelye, szállodát és egyéb létesítményeket kívánnak építeni. Ez valószínűleg a helyi lakosok kiszorulását eredményezi a szigetről. A hajóállomás melletti zöldterület helyére autó- és buszparkolót terveznek. Ennek kiszolgálására a jelenleg 3 méter széles Sziget utcát 8 méteresre kívánják kiszélesíteni, a környező ingatlanok "szükséges mértékű" kisajátításával. Kár, hogy a tervezők számára "csak térkép e táj", mert ha vették volna a fáradságot, hogy legalább egyszer személyesen is megtekintsék a Sziget utcát, észrevették volna, hogy az úttest kb. egy méterrel a telkek szintje felett van, és a házak lépcsői sok esetben a telekhatárig nyúlnak. Így ez az útszélesítés nemcsak fák kivágását jelentené, hanem az épületekbe való bejutást is ellehetetlenítené. A Sztaravoda patak és a Coca-Cola panzió közötti parkot és "szellőző folyosót" a panzió tulajdonosának kívánják építési telekként átengedni egy több évvel ezelőtt köttetett, ingatlancsere szerződésre hivatkozva, amelynek megtekintését mind a mai napig megtagadták. A panzió tulajdonosa saját üzleti érdekét szem előtt tartva zártsorú beépítést és autóparkolót kíván építeni a területen. Mindez a környékbeli lakosság érdekeit messzemenően sérti, akik már számos fórumon tiltakoztak a beépítési terv ellen, s akiket állandóan "egyeztetési tárgyalásokra" citálnak a polgármesteri hivatalba, hogy felvilágosítsák őket "érdekeikről". A szintén beépítetlen "csereingatlan" a belváros déli részén található, itt az önkormányzat autóparkolót akar kialakítani, annak ellenére, hogy közvetlen közelében már három parkoló található. Ezek egyike a legnagyobb turistainvázió idején is csak kb. 50%-os kihasználtsággal üzemel, a másik kettőbe legfeljebb véletlenül téved autó, mivel ezek az útról nem látszanak, és nincsenek kitáblázva.
Bizonyára számos olyan zöldterület van a városban, amelyeket az önkormányzat valóban meg kíván tartani. A Dunakorzó Bükkös-pataktól délre eső részén például szép fajátékokat helyeztek el a Duna parton. Összbenyomásként azonban mégis úgy tűnik számomra, mintha a város jelenlegi vezetése minden "talpalatnyi földet" csak eladni és beépíteni akarna, ezáltal növelve saját bevételeit. Az ismertetett néhány eset tükrében az a véleményem alakult ki, hogy a Szentendrei Önkormányzat a belterületi zöldterületek védelmében inkább szavaiban elkötelezett, mint tetteiben.
Virág ZoltánJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.