kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Belvárosi parkok és mélygarázsok

Május első hetében a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Irodája egyeztetési tárgyalást szervezett a Budapest, V. kerületi Olimpiai park (az a Képviselői Irodaház melletti park) és a Honvéd tér alá elgondolt mélygarázsok miatt javasolt övezeti átsorolásokkal kapcsolatban.

Teljes mértékben egyetértettünk a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztályával abban, hogy a Belváros parkolási problémáit nem mélygarázsok létesítésével kell megoldani, különösen nem olyanokkal, amelyek veszélyeztetik azt a kevés, nagy fákat tartalmazó zöldterületet is, amely az V. kerületben található. Bár ismertem a szóban forgó két teret, a tárgyalást megelőző hétvégi napon elsétáltam a Balassi Bálint utca melletti, valamint a Honvéd utca, a Markó utca, a Szemere utca és a Stollár Béla utca által határolt szép parkokba. Újra megcsodáltam az Olimpiai park északi felének hatalmas platánját és juharfáit, melyek a tervek szerint állítólag megmaradhatnának a törzsüktől néhány méternyire lemélyített garázsfalak mellett szomjazva, míg a park déli felének zárt lombkoronát alkotó platánjai kivágásra lennének ítélve.

A Honvéd tér övezeti átsorolását nem javasolta a Környezetvédelmi Ügyosztály, de az Olimpiai park alá történő mélygarázsépítést lehetővé kívánja tenni az övezeti átsorolást engedélyezve.
A tárgyaláson, ahol szenvedélyes vita alakult ki a környezetvédelem és a mélygarázsépítés szempontjait képviselők között, a kerületi főépítész meg akart nyugtatni engem arról, hogy az Olimpiai park északi részének fáit a terv nem veszélyezteti. "Mérjük le együtt a helyszínen!" — javasolta. Bevallom, ennek nem sok értelmét látom, mivel szakértői véleményben olvastam, hogy a platán gyökérzete túlnyúlik a koronacsurgáson, és ez a fafaj rendkívül vízigényes. Hatalmas, viruló lombkoronáját tekintve nem tartom valószínűnek, hogy az Olimpiai park csodálatos platánja gyökérzete egy részétől megfosztva, a betonfalak mellett nem károsodna.

A Szent István téri és a Szabadság téri mélygarázsok esete bizonyítja, hogy a kivitelezők általában több méterrel nagyobb gödröt mélyítenek le, mint amilyet a tervek előírnak. Ez mindkét esetben a fák gyökérzetének rovására történt. A Szabadság téri platánsor koronáját le kellett felezni, mert mindössze másfél méterrel a törzsük mellett ásták meg a gödröt. Dr. Radó Dezső ezt 5 méter távolságra javasolta, a kivitelező által felkért szakértő 3—4 méterre. Ezen kívül mindkét szakértő részletesen leírta, hogyan kell a gyökérzetet tartalmazó földréteg vízháztartását erre a célra szolgáló berendezések beépítésével állandóan a megfelelő szinten tartani. Ezzel szemben fényképek készültek arról, hogy az elvágott gyökereket egyszerűen leszigetelték. Vagyis éppen az ellenkezőjét tették annak, amit a szakértők javasoltak.
Néhány hete levelet kaptam az V. kerület polgármesterétől, melyben remélte, hogy sikerül meggyőzni a mélygarázsok építésének szükségességéről, és felsorolta az önkormányzat zöldterület-létesítési terveit, többek között a Szabadság térit is. Válaszlevelemben kértem a polgármester urat, tegye lehetővé, hogy a Levegő Munkacsoport és a polgármesteri hivatal együttes szemlét tartson a Szabadság téri mélygarázs-építkezésnél. Továbbá javasoltuk az Olimpiai park északi részén lévő négy legnagyobb fa helyi védettségűvé nyilvánítását.

Bár nem tudom, mit remélek. A Szabadság téri fák fővárosi védettséget élveztek a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályozás 5. számú melléklete szerint...JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.