kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Gyalogolni jó

Persze, nem mindegy, hogy hol. Ami kellemes egy parkban vagy egy csendes sétányon, az aligha élvezhető egy zajos, forgalmas úttest mentén. Pedig a gyaloglás a testmozgás és a közlekedés olyan módja, amely a legtöbb ember számára hozzáférhető. Sokszor könnyebb is időt szakítani egy kis sétálásra — mondjuk, az otthonunk és a munkahelyünk között —, mint bármi másra.
Gyalogolni nemcsak jó, hanem egészséges is. Többek között gyaloglás hiányával okolják a középkorú férfiak magasabb halálozási kockázatát, különösen a szívbetegségek és a vastagbélrák kockázatának növekedését. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Európában az egészséget leginkább károsító tényezők között a mozgásszegény életmód áll a második helyen (az első hely a dohányzásé). A gyaloglás megmozgatja az izmok nagy részét, megdolgoztatja a légző- és keringési rendszert. Nem is csoda, hogy vannak, akik az egyik legtökéletesebb testgyakorlási formának tekintik. A gyaloglásnak fontos egészségügyi vonatkozása az is, hogy közben nem használunk gépjárműveket...
A járda, a sétálóutcák és terek nem csupán a közlekedés, hanem a társadalmi érintkezés színterei is. Úgy kell kialakítani őket, hogy ennek a kívánalomnak is megfeleljenek.
A hazai gyakorlatban is vannak jó példák (ezekről időnként írunk a Lélegzet hasábjain). Sajnos egyelőre sokkal gyakoribb ennek az ellenkezője. Például megdöbbenve vettük észre, hogy a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Programjában nincs szó a gyalogos közlekedésről. Budaörsön pedig éppen e sorok írása napján tartanak lakossági fórumot arról, hogy az útfelújítások során miért szinte kizárólag az autós közlekedés szempontjait veszik figyelembe. Szerencsére az Európai Unióban — és másutt is — az utóbbi években egyre inkább felismerik a gyalogos közlekedés jelentőségét. Bár ez a témakör a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, az Európai Parlament és az Európai Bizottság tájékoztató anyagok megjelentésével, ajánlások kidolgozásával és esetenként anyagi forrásokkal is igyekszik előmozdítani a kedvező irányú változásokat. Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban a magyar kormány széles körű felvilágosító munkával, szakmai anyagok kiadásával és terjesztésével, valamint pénzügyi támogatással is elősegíti a közterületek emberközpontú átalakítását településeinken.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.