kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egy esős nap — autók nélkül


Az idei Autómentes Napon Magyarországon borús volt az idő. Budapesten szinte egész nap esett az eső. Szabadtéri rendezvény szakadó esőben? — el tudtunk volna kellemesebbet is képzelni. És mégis aki ott volt, nem bánta meg, hogy velünk töltötte a vasárnapot. Ennyi idővel az események után pedig már tényleg csak a szép emlékek maradnak.
A szakemberek hangsúlyozni szokták, hogy egy nap autó nélkül nem sokat ér a levegőszennyezettség tekintetében. Az éves átlagon tényleg nem sokat javít, de mégis, a Környezetvédelmi Intézet mérései az előző csütörtökön és aznap magukért beszélnek.

A Környezetvédelmi Intézet mérőkocsija szeptember 19-én, majd szeptember 22-én is mérte a levegőszennyezettség alakulását ezen a szakaszon. A változás drámai volt: a szén-monoxid koncentrációja a felére-harmadára, a nitrogénoxidoké és a kén-dioxidé negyedére-ötödére csökkent. A nitrogénoxidoké szeptember 19-én délelőtt az egészségügyi határértéknek több mint kétszerese volt (órás határérték: 52 ppb, mért érték:122 ppb). Szintén a korábbi érték harmadára-negyedére esett vissza a rákkeltő illékony szerves vegyületek (benzol, toluol, xilol) koncentrációja. Az eredmények annak ellenére alakultak ilyen kedvezően, hogy szeptember 22-én esett az eső, aminek következtében ezek a gáznemű egészségkárosító vegyületek jobban feldúsultak a földfelszín közelében, mint a szeptember 19-i esőmentes időjárásban.
Elegánsabb (tudományosan elfogadhatóbb) lett volna az előző és az eseményt követő vasárnapokon is mérni, de az adatok így is elgondolkodásra késztetnek.

A jeles napok (ünnepek), amiket a kezdeményezők azért találnak ki, mert úgy látják, hogy az adott területen nem működnek megfelelően a dolgok, természetesen nem oldják meg a gondokat. Évente egy nap autó nélkül, de még egy mobilitási hét sem fogja egy város közlekedési eredetű problémáit orvosolni, nem is az a célja. Hat évvel ezelőtt egy francia kisvárosban az emberek úgy gondolták, kipróbálják, lehet-e egyetlen napig is autó nélkül élni. Lehetett, olyannyira, hogy az idén már szerte a világon több mint 1700 városban gondolták az emberek ugyanezt.
Autómentes Nap lesz jövőre is, 2003. szeptember 22-én, hétfőn.

A Levegő Munkacsoport köszöni az összes résztvevőnek, hogy nem riadtak vissza a nehézségeket látván, hanem vidáman ünnepeltek, ezzel is bizonyítva: a zöldek nem félnek.
Hajtman Ágnes

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.