kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Firenzében újra virágzott a humanizmus

November 6. és 10. között került megrendezésre Firenzében az Európai Szociális Fórum, mely a brazíliai Porto Alegrében megrendezett Világ Szociális Fórum folytatásaként jött létre. A rendezvény — a hivatalos nyilvántartás szerint — mintegy 60 ezer küldöttet fogadott a világ legkülönbözőbb tájairól.

A résztvevők ideológiai, társadalmi, szociális, gazdasági háttere, világképe rendkívül sokszínű volt. Jelen voltak baloldali csoportok, szervezetek ugyanúgy, mint humanitárius, vallásos, nőmozgalmi, ifjúságvédelmi-ifjúsági, környezetvédő szervezetek képviselői. Azonban minden résztvevő egyetértett abban, hogy a világ jelenlegi fejlődési útja nem megfelelő a világ népessége számára, az csak az úgynevezett politikai-gazdasági elit érdekeit szolgálja. A fórum lehetőséget adott a résztvevők által felvetett szociális, gazdasági problémák megvitatására, alternatív megoldási utak keresésére. Az előadásokon, szemináriumokon téma volt többek közt a háborúk nemuedékeken keresztül ható pusztító hatása, az emberi jogok biztosítása mindenki számára, a neoliberális gazdaságpolitika ártalmai és az alternatív gazdasági fejlődési utak, a multinacionális vállalatok elvtelen, helyi érdekeket sértő kiszolgálása, a globalizáció, a harmadik világ gazdasági katasztrófába hajszolása, a reklámok által támogatott érzéketlen és tudatlan fogyasztási szokások, életstílus okozta világméretű környezeti katasztrófa veszélye, a nők, kisebbségek, hátrányos helyzetűek problémái és megoldási lehetőségeik.
A globális problémákon túl természetesen sok szó esett a jelenlegi európai folyamatokról, a bekapcsolódási lehetőségekről a további fejlődés "civil" irányú megváltoztatása érdekében és ezen belül a tudatos, szociálisan érzékeny emberek felelősségéről. A fórumot nagyon jó hangulatú menet zárta, melyen hivatalos források szerint több mint 400 ezren vettek részt, hitet téve egy élhetőbb, humánusabb irányba fejlődő világ mellett és tiltakozva a háború mint "megoldási lehetőség" ellen.

Összességében rendkívül jó hangulatú, pozitív gondolatokat felvető, sok embert és ezen belül rengeteg fiatalt megmozgató rendezvénysorozaton vett részt a népes magyar küldöttség.
Köszönet illeti Firenze és a környező kisebb városok hihetetlenül kedves, segítőkész, mindig mosolygó polgárait, akik a hivatalos sajtó ijesztgetései ellenére lehetővé tették a fórum lebonyolítását.
Végül minden érdeklődőt tájékoztatni szeretnék arról, hogy alakulóban van a Magyar Szociális Fórum, melynek munkájáról, a bekapcsolódás lehetőségeiről az Ökotárs Alapítványnál Tracey Wheatley (1/411 3527) szolgál felvilágosítással.
Beregi Péter


Beregi Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.