kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldszervezetek tárgyaltak az EU környezetpolitikájáról

A Levegő Munkacsoport több brüsszeli rendezvényen is képviseltette magát 2002 novemberében. Az első konferenciát az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) EU-bővítés munkacsoportja szervezte, és az EU 2002 és 2012 közötti időszakra vonatkozó Hatodik környezetvédelmi cselekvési programjáról (6EAP) szólt. A háromnapos konferencia során áttekintettük az EU környezetvédelmi programjainak történetét, megismerkedtünk a 6EAP tartalmával, és hogy azt miként értékelte az EEB. E civil szervezet tevékenységének látható nyomai vannak a programban, mely minden hiányossága ellenére (ami főképp a konkrét határidők és számszerű célkitűzések elmaradásában jelentkezik) is jó hivatkozási alap lehet a zöldszervezetek számára az elkövetkező tíz évben. Erre vonatkozóan az EEB készített egy nagyon hasznos összefoglaló dokumentumot a 6EAP-ban található felhasználható konkrétumokról. A 6EAP-ben megkövetelt tematikus stratégiákat (talajvédelem, tengeri környezet, növényvédő szerek, levegőszennyezés, városi környezet, fenntartható forrásfelhasználás és -kezelés, hulladékok újrahasznosítása) még nem alakították ki, ezeknek 2005. július 22-ig kell elkészülniük. Ebben is közreműködik az EEB, és emellett felkérte a kelet-európai zöldszervezeteket, hogy ők is küldjenek tiltakozó levelet az új európai alapszerződést kidolgozó Európai Konvent küldötteinek, hogy ne kerüljön ki az alapszerződésből a fenntartható fejlődés fogalma (a jelenlegi tervezetben nincs is benne).

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága belülről
A másik rendezvény az Európai Bizottság és a csatlakozó országok civil zöldszervezetei közötti párbeszéd 7. fordulója volt. Ezúttal az EU strukturális alapjai adták a fő témát. A kétnapos rendezvényen először a megjelent zöld szervezetek egyeztettek a közös állásfoglalásról, majd az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának munkatársaival, köztük Margot Wallström főbiztossal találkoztunk. A strukturális alapok mellett szóba került a csatlakozási folyamat állása, a johannesburgi konferencia tanulsága az EU számára, valamint a természetvédelmi Natura 2000 direktíva is. A második nap a Bizottság Regionális Főigazgatóságával tárgyaltunk. A zöld szervezetek átadtak a bizottságnak egy állásfoglalást arról, hogy miképpen kellene a meglévő irányelveknek megfelelően környezetbarátabbá tenni az EU strukturális támogatásait, és növelni a civil ellenőrzést a támogatási folyamatban (a strukturális alapok jelenlegi programjának keretében a csatlakozásra váró országok 2004—2006 között részesülnek majd támogatásokban). Míg Margot Wallström és a Környezetvédelmi Főigazgatóság nagyrészt elfogadhatónak tartotta a követeléseinket és írásos választ is ígért, addig a strukturális alapokat kezelő Regionális Főigazgatóság szerint a decentralizáció jegyében a támogatások hasznosítását meghatározó Nemzeti Fejlesztési Tervek kialakítása, valamint a megkapott pénz kezelése csakis a tagországok hatásköre, és ebbe az EU-nak kevés beleszólása van, még ajánlásokat se nagyon akarnak adni. A csatlakozási folyamat kapcsán elhangzott, hogy a csatlakozási szerződés aláírásától (már jövő áprilistól) kezdve a tagországi civil szervezetekkel egyenrangú partnerek leszünk az EU szemében, és megnyílnak majd a előttünk civil szféra EU-s támogatási forrásai is. De már 2003-tól támogatnak majd EU-s zöldszervezetekkel való egyedi partnerségeket képességfejlesztés céljából.
A Környezetvédelmi Főigazgatóságtól ezen felül megtudtuk, hogy a 2003-as Zöld Hétre (az Európai Unió környezetvédelmi rendezvénysorozata Brüsszelben) év végéig várnak témajavaslatokat. Emellett felszólítják a helyi zöldszervezeteket, hogy a Zöld Héthez kapcsolódóan minden országban szervezzenek vele egyidőben Zöld Napokat. A rendezvénysorozat dátuma: 2003. június 2—6.
Fotó: Tóth András

Tóth András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.