kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mivel utazna Jézus?

A közlekedés erkölcsi kérdés
Keresztényként hisszük, hogy Jézus Krisztus Urunk és Megváltónk. Krisztus hatalma kiterjed életünk minden területére, beleértve a közlekedési eszközünk megválasztását is. A feltámadott Jézus Urunkat foglalkoztatja, hogy milyen autót vezetünk, mert az hatással van a népére és a teremtett világra. Nekünk, mint huszonegyedik századi keresztényeknek egyik nagy kötelességünk és lehetőségünk, hogy engedelmeskedjünk Jézusnak a közlekedési eszközünk megválasztásában."


Így kezdődik annak a felhívásnak a szövege, melyet az amerikai Evangélikus Környezetvédelmi Hálózat tett közzé honlapján új kampányának keretében november elején, s melynek fő szlogenje: A közlekedés erkölcsi kérdés". Az 1994-ben alakult Hálózat már 1996-ban kitűnt egy sikerre vitt egymillió dolláros kampánnyal, melyben Noé bárkájaként tüntetett fel egy a republikánusok által meghiúsítani kívánt törvényt a veszélyeztett fajok védelméről.
A mostani akciónak az a kiváltó oka, hogy az Egyesült Államokban az autóhasználat közismerten magas fokát manapság tovább súlyosbítja egy újkeletű tendencia: a sport-és haszongépjármű kategória túlsúlyos autóinak növekvő népszerűsége miatt (ma már a piac 50%-át adják) az amerikai kocsik átlagos üzemanyag-hatékonysága (az egységnyi üzemanyaggal megtett kilométerek száma) vészesen romlik. Az ebből következő nagyobb levegőszennyezés egyaránt ártalmas a környezetre és az emberi egészségre, a felfokozott üzemanyagigény pedig még függőbbé teszi az USA-t a kőolajimporttól.
A környezetvédelem korábban se volt idegen a tengerentúli vallási közösségektől, egyedül a levegőszennyezés kapcsán akciózott már nemrégiben a katolikus püspöki kar és egy zsidó és keresztény szervezetek által létrehozott Hitközi Klíma- és Energiakampány is.
Miután 2002 szeptemberében a környezetvédő szervezetekkel közösen sikertelenül lobbiztak a kongresszusnál az üzemanyagadó növeléséért, a közvélemény befolyásolása mellett döntöttek. 2002 novemberében együtt kampányoltak országszerte az Evangélikus Környezetvédelmi Hálózattal sajtókonferenciák, üzemanyag-hatékonyságról szóló templomi példabeszédek és hibrid meghajtású villanyautó-bemutatókon keresztül. Egyúttal 100 000 zsidó és keresztény gyülekezetnek és zsinagógának küldtek felvilágosító anyagot, és 50 000 e-mailt juttattak el templomba járó egyénekhez. November 20-án pedig közös sajtótájékoztatót tartottak Detroitban, ahol a három nagy autógyártó cég vezetőivel találkoztak.
Az Evangélikus Környezetvédelmi Hálózat kampányában a már említett felhívás mellett akad televíziós reklámfilm és autóra ragasztható matrica, de egyéni fogadalmakat is aláírhatnak a honlapra látogatók, melyeket alapvető krisztusi tanítások támasztanak alá: Az autózás károsítja az emberi egészséget, hozzájárul a globális felmelegedéshez, valamint a kétes politikájú országokból és környezetileg érzékeny térségekből származó olajtól tesz minket függővé. Ha egy emberek millióit veszélyeztető közlekedési eszközt választunk, vétünk Krisztus alapvető tanításai ellen: 'Szeresd felebarátodat, mint saját magadat!' (Mk. 12:30-31); és 'Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.' (Lk. 6:31). Mivel feltámadott Jézus Urunk irányít a közlekedési döntéseimben, hiszem, hogy azt akarja, a környezetszennyezést és a benzinfelhasználást csökkentő módon utazzak."
A fogadalmak aláírói konkrétan arra vállalnak kötelezettséget, hogy többet gyalogolnak, kerékpároznak, használják a tömegközlekedést vagy szervezetten autóstoppolnak. Ha mindenképp saját autóra van szükségük, akkor a legtakarékosabb, a legkevésbé szennyező és az igényeiknek a leginkább megfelelő modellt veszik meg. Megpróbálnak másokat is átnevelni a környezetbarátabb közlekedésre, az autógyáraktól zöldebb autókat, a kormánytól pedig a tömegközlekedés támogatását és üzemanyag-takarékosabb motorokat követelnek.
A honlapról letölthető egy részletes tanulmány is, mely azt elemzi, milyen alapot nyújt az Újszövetség a környezetbarát közlekedéshez. Ahogy a zöldszervezetek hivatkoznak az állami vagy államközi egyezmények, jogszabályok paragrafusaira, úgy hivatkoznak ők az evangéliumok bekezdéseire, amikor a közlekedés különféle altémaköreit veszik sorra, úgy mint az egészség, a világbéke és a nemzetbiztonság, a globális felmelegedés és a közlekedésbiztonság. Természetesen a Biblia nem autókról és buszokról szól, azonban elvárható, hogy a Jézusnak tetsző életmód kritériumait alkalmazzuk a modern világra.
Csak remélni tudjuk, hogy amerikai testvéreik példája a magyar egyházi szervezeteket is gyors fellépésre ösztönzi a környezetbarát közlekedés, és általában a környezetvédelemnek a hívők körében történő népszerűsítése érdekében.
Részletes tájékoztatás angol nyelven a http://www.whatwouldjesusdrive.org/ honlapról tölthető le.

Tóth András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.