kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mindentudó német menetrendi keresőprogram

A Német Vasutak (Deutsche Bahn) weboldala olyan internetes menetrendi keresőprogramot fejlesztett ki, mely szolgáltatásaiban túltesz minden korábbi hasonló próbálkozáson. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mennyivel is tud többet társainál a http://bahn.hafas.de címen található, kétnyelvű német-angol honlap.
Az első és legfontosabb tulajdonsága a keresőjüknek, hogy nemcsak Németország, hanem egész Európa területéről (így Magyarországról is) képes információt nyújtani: tökéletesen helyettesíti például a MÁV Elvira nevű keresőjét, de ideális egy külföldi utazás megtervezéséhez is. Németországon belül pedig a rendszer még úgy is tanácsot tud adni, ha nem lehetséges a csatlakozás vonattal (vagy nem akarunk vonattal utazni), mivel ismeri a teljes német buszmenetrendet és a helyi közlekedési vállalatok járatait is.
A legtöbb vasúti menetrendi keresőprogramnak, így az Elvirának is nagy hiányossága, hogy konkrét dátumhoz és időponthoz kötött egyszeri menetrendi információkkal tud csak szolgálni. Képtelen egyetlen állomásra vonatkozó menetrendet összeállítani, mely egyszerre tartalmazza a hétköznapokon és hétvégén közlekedő vonatokat, de kihagyja a felesleges információkat és röviden fogalmaz. Egyszóval nem tud olyan táblázatot készíteni a helyi vasútállomás forgalmáról, amit az ember kirakna az előszoba falára vagy a pénztárcájában őrizne. A Deutsche Bahn honlapján van egy ilyen funkció, a Personal Timetable (személyes menetrend) címszó alatt található.
Ha viszont egyszeri és konkrét időpontra adunk ki keresést, az eredményként kapott, az érkezési és indulási időkre és a vonatok típusára vonatkozó egyébként igen részletes információ mellett lehetőségünk van több szempontból is megvizsgálni a javaslatot. Sajnos ezek a különlegességek is csak a Németország területén lebonyolított utazásokra használhatók, de jó példával szolgálhatnának az egyes nemzeti keresőprogramok számára a fejlesztésekhez.
A DB kereső közlekedési vizsgálat opciója (Mobility Check) a vonatmenetrendi adatok mellett feltünteti, mennyibe kerülne és milyen hosszú ideig tartana az út gépkocsival (beállítható, milyen kategóriájúval) és kerékpárral. Az összehasonlításból persze legtöbbször a vonat kerül ki győztesen. A kereső — csak úgy mellékesen — készít részletes térképes útvonaljavaslatot az autósnak és külön a kerékpáros számára is (utóbbinál csak ha 30 kilométernél rövidebb az utazás). A két közlekedési módhoz különböző útvonalakat rendel, figyelembe veszi tehát a kerékpáros az autósétól eltérő igényeit (kisebb forgalmú utak), ilyenformán az általam ismert első internetes kerékpárútvonal-tervező szoftverrel állunk szemben.
A környezetvédelmi vizsgálat (Environmental Mobility Check) egyszerű, de mégis igen fontos adatokkal szolgál az utazásunkról: kimutatja, hogy az imént konkrétan kiszámított utunk során mennyire szennyeznénk a levegőt vonattal, és mennyire autóval utazva, és a két esetben mennyi energiát használnánk el. Grafikonokon hasonlítja össze a két jármű szennyezését az adott útszakaszon és időtartamban, lebontva a legfontosabb szennyező gázokra: szén-dioxid, nitrogén-dioxid és kén-dioxid, valamint a nem elbomló szénhidrogének. A rendszer finoman állítható, vagyis a kocsik esetében meg lehet határozni, milyen kategóriába esnek életkor, fogyasztás és üzemanyagtípus szerint, a vonatnál pedig, hogy maximális kihasználtsággal vagy átlagos telítettséggel dolgozzon-e.
A DB menetrendi keresőjének még sok más apró finomsága van, melyeket használat közben lehet igazán felfedezni. E rövid leírással csupán azt akartuk érzékeltetni, hogy némi erőfeszítés árán mennyivel profibb, a fenntartható közlekedés elterjesztését mennyivel jobban szolgáló alkalmazásokat tudnak készíteni a munkájuk iránt igazán elkötelezett tömegközlekedési vállalatok.

Tóth András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.