kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Petíció a zöld költségvetésért

2002. december 13-án a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tüntetést szervezett a költségvetés zöldítéséért a Miniszterelnöki Hivatal előtt. A kezdeményezéséhez számos zöld szervezet csatlakozott. A tüntetők az alábbi petíciót adták át a miniszterelnöki kabinetiroda munkatársának, aki megígérte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök érdemben fog válaszolni rá.
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Évről évre hatalmas támogatásban részesülnek mindannyiunk pénzéből a súlyosan környezetpusztító és természetkárosító tevékenységek. Ugyanakkor a környezetünk és felbecsülhetetlen természeti értékeink védelmét szolgáló tevékenységek folyamatosan jelentős forráshiánnyal küszködnek. A 2003. évi költségvetési törvényjavaslat, amelyet most tárgyal az országgyűlés, tovább erősíti ezt a kedvezőtlen folyamatot. Ez környezetünk és egészségünk rombolásán túlmenően komoly gazdasági veszteségeket is okoz, és lehetetlenné teszi, hogy megfeleljünk az Európai Unió követelményeinek.

Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében a környezet- és természetvédő civil szervezetek követelik a költségvetési törvényjavaslat megfelelő módosítását:
· Az intenzív, vegyszeres mezőgazdaságnak szánt több mint 200 milliárd forint támogatásból 15 milliárd forintot csoportosítsanak át az agrár-környezetvédelmi programra. Ez lehetővé teszi, hogy 2004-ben 50 milliárd forint többlettámogatást kapjunk az Európai Uniótól.
· Egyik legértékesebb, pótolhatatlan vagyonunk, a termőföld elvesztegetésének (szinte korlátok nélküli lebetonozásának, leaszfaltozásának) csökkentése érdekében szabják meg annak tényleges árát (a földvédelmi járulék jelentős emelésével és kiterjesztésével).
· A hadi célokra előirányzott összegek egy részét csoportosítsák át természetvédelmi feladatokra.
· A kamionok 250 milliárd forint adókedvezménye és egyéb támogatása helyett a vasúti áruszállítás fejlesztését támogassák.
· A Forma-1 Magyar Nagydíjnak ne adják meg a tervezett 3 milliárd forint közvetlen és hasonló nagyságú közvetett támogatást, és az így felszabaduló forrásokat a fiatalok környezet- és egészségvédelmi oktatására, nevelésére fordítsák.
· A használt autók tömeges behozatalának ösztönzése helyett a vasúti személyszállítás forrásait növeljék.
· A gyorsforgalmi úthálózat bővítése helyett a meglévő utak fenntartására, karbantartására fordítsák a rendelkezésre álló összegeket.

· A magyarországi autógyárak 100 milliárd forintos adó- és vámkedvezménye helyett a tömegközlekedés támogatását emeljék.
· Az üzemanyag-csempészet újabb és újabb adó- és vámkedvezményekkel történő ösztönzése helyett az ökoturizmust segítsék elő.
· A meg nem újuló és túlnyomó részben importból származó energiaforrásokat felhasználó energiaszektor helyett az energiahatékonyságot javító beruházásokat támogassák.
· A hulladékok ártalmatlanítási költségeinek a lakosságra történő terhelése helyett a hulladékképződést csökkentsék jogi és közgazdasági eszközökkel.
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Kérjük, hogy teljesítse környezet- és természetvédelmi kötelezettségvállalásait (ld. http://www.ktm.hu/min/miniszterium/vallal.htm), és ily módon is járuljon hozzá a környezetünk és egészségi állapotunk javulásához, gazdaságunk korszerűsítéséhez, a társadalmi feszültségek csökkentéséhez.
A petícióhoz csatlakozott szervezetek: Alba Kör, Budapest; Életfa Környezetvédő Szövetség, Eger; E-Misszió Környezet-, és Természetvédelmi Egyesület, Nyíregyháza; GATE Zöld Klub, Gödöllő; Göncöl Alapítvány, Vác; Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, Hajdúböszörmény; Hajdúsági Civil Központ és Adattár Alapítvány, Hajdúböszörmény; HANEM SZÉP, Budapest; Herman Ottó Természetvédő Kör, Túrkeve; Hulladék Munkaszövetség, Budapest; Kerekerdő Alapítvány, Szombathely; Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület, Szeged; Levegő Munkacsoport, Budapest; Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest; Magyar Természetvédők Szövetsége, Budapest; Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Szarvas; Sárrét Természetvédelmi Szervezet, Dévaványa; Tisza Klub, Szolnok; Védegylet, Budapest; Vegan Baráti Kör, Budapest; WWF Magyarország Alapítvány, Budapest; Zöld Fiatalok, Budapest.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.