kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Greenpeace az egész olajipar felelősségre vonását követeli

A Greenpeace a spanyolországi La Corunában tartott sajtótájékoztatóján sürgős jogi változtatásokat sürgetett az olajcégek teljes felelősségre vonhatóságáért, melyek hatékony ellenlépések lehetnek a Prestige" olajszállító hajó katasztrófájához hasonló esetekben. Az olajcégeknek teljes felelősséget kell vállalniuk az általuk okozott környezeti és gazdasági károkért. A Greenpeace az energiaipari szabályozás radikális változtatását követeli, melyek biztosítják a fosszilis energiahordozók folyamatos kivonását és a megújuló erőforrások növekvő arányú alkalmazását.
A tengeri olajszállítással kapcsolatosan a Greenpeace követeli az olajipar korlátlan felelősségre vonhatóságát és az EU Erika" irányelveinek alkalmazását, a különösen érzékeny tengeri területeken védett nemzeti parkok létrehozását, mely területekre nem irányulhat kereskedelmi forgalom. Ezen felül a Greenpeace követeli, hogy olyan jogszabályokat hozzanak létre, melyek előírják az ilyen és ehhez hasonló katasztrófák esetén követendő kárelhárítási eljárást. Minden olyan ország, melynek zászlója alatt olajszállító tanker fut, legyen kötelezhető vészhelyzet esetére alkalmazandó terv kidolgozására, a tengerparti országokkal együttműködve. Ezen szabályozás rendelkezzen a szükséges pénzügyi és egyéb erőforrásokról is, hogy ezek a tervek baleset bekövetkeztekor minél előbb alkalmazhatóak legyenek.
(www.greenpeace.hu)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.