kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Termékdíj-siker

A Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) üdvözli a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvénynek az Országgyűlésben tegnap elfogadott módosítását. Különösen kedvező döntésnek tartjuk az MSZP képviselőcsoport környezetvédelmi munkacsoportja által előkészített, Orosz Sándor képviselő úr által beterjesztett és a Tisztelt Ház által elfogadott azon indítványt, mely megszünteti a kötelező újrahasznosítási arány teljesítése estén idáig járó csomagolóeszköz termékdíj mentességet. Ezt a most megszűnő kedvezményt a HUMUSZ a termékdíj törvény bevezetése óta folyamatosan bírálta, mert ez volt a fő oka annak, hogy
— a betétdíjas (újratölthető) csomagolások egyre inkább kiszorultak a piacról,
— az eldobó csomagolások mennyisége folyamatosan, drasztikusan nőtt,
— nem volt semmiféle ösztönzés a kötelező hasznosítási arány elérését követően a szelektív gyűjtés és hasznosítás bővítésére, illetve a kibocsátás csökkentésére.
Az ipari érdekképviseletek álláspontjával szemben úgy látjuk, a döntés nem ellehetetleníti, hanem intenzív ösztönzést ad a hasznosítási kötelezettség teljesítésére, így többek között az e célra megalakult Ökopannon Kht. működésére, tevékenysége bővülésére azáltal, hogy a gazdálkodó szervezetek érdekeltekké válnak a szelektív gyűjtés és hasznosítás lehető legteljesebb kiépítésében. Az Európai Unió által előírt, a hulladékgazdálkodási törvényben szabályozott hasznosítási arányok teljesítése kötelező feladat az ipar és az egész ország számára. Egy kötelezettség teljesítése nem kérdőjelezheti meg az Országgyűlés jogát arra nézve, hogy a kötelezettség teljesítésén felül kibocsátott, környezetszennyező hulladék kezelése érdekében anyagi forrás megteremtését rendelje el. A módosított csomagolóeszköz termékdíj törvény alapján befolyó többlet forrásokat a lakossági szelektív hulladékgyűjtés teljes kiépítésére, az italcsomagolások egy növekvő hányadának visszaváltásához, újratöltéséhez szükséges logisztikai háttér megteremtésére, az anyagában történő újrahasznosítás ipari hátterének kiépítésére és a hulladékanyagokból készült termékek piacrajutásának elősegítésére kell fordítani.
A HUMUSZ köszöni nevezett képviselők és az Országgyűlés felelős, a környezetvédelem ügye irányt elkötelezett magatartását és reményét fejezi ki, hogy a források felhasználása is felelősséggel fog történni és az Európai Unióhoz történő csatlakozás keretében vállalt hasznosítási célok ilyen módon valós teljesítés mellett lesznek kivitelezhetőek.
Budapest, 2002. december 19.
Hulladék MunkaszövetségJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.