kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei

Útdíjat a Budapestre vezető utakon!
A Levegő Munkacsoport elnöke és a Pilisi Civil Fórum elnöke levélben kérte a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának elnökét, segítse elő, hogy a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályának 2003. évi tervezési feladatai között szerepeljen egy olyan tanulmány elkészítése, mely megvizsgálná útdíj bevezetésének lehetőségét a Budakeszi úton és a 10-es úton. Indoklásként kifejtették, hogy az említett útvonalakon kialakult súlyos közlekedési és környezeti állapot jelentős és rendkívül költséghatékony javításának egyik fontos eszköze lehetne egy ilyen díj bevezetése, amit a főváros határán belépéskor lehetne beszedni az autósoktól. Az ily módon kivetett teher az utat továbbra is igénybe vevő személy- és tehergépkocsi számára is bőven megtérül: rengeteg időt takarítanak meg, kevesebb pénzt kell benzinre és karbantartásra költeni, és az egészségük is kevésbé károsodik. Bár nyilvánvaló, hogy a díj valójában akkor töltené be a neki szánt szerepet, ha a Budapestre vezető összes úton bevezetnék. Igazságtalan is lenne, ha csupán egy vagy két útvonalon kerülne bevezetésre. Ráadásul ez esetenként más utakon fokozott torlódásokat eredményezhet. Mindezek ellenére lenne értelme a tanulmány elkészítésének. Egyrészt egy vagy két konkrét eset elemzése jóval kisebb költséggel rövidebb idő alatt meggyőzőbb képet adhat, mintha az egész térségre terjesztenénk ki a vizsgálatot. Másrészt a vizsgálat tanulságait fel lehet majd használni egy átfogóbb tanulmány elkészítéséhez. Harmadrészt pedig a díj egy útvonalon történő bevezetésének konkrét gyakorlati tapasztalatai lényegesen megkönnyítenék a bevezetést a többi útvonalon.
Sajtótájékoztató a fák védelméért
A fák védelme érdekében a Levegő Munkacsoport a Védegylettel közös sajtótájékoztatót tartott február 21-én a TIT Studióban. A sajtótájékoztató fő témája a meglévő parkok, fasorok fenntartásának és a kifejlődött, több évtizedes, nagy lombú fák gondozásának fontossága volt, azzal a céllal, hogy ez a feladat nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülést élvezzen. Kifejtettük, hogy manapság egyre divatosabbá válnak az olyan teljes park- és fasor-felújítások, melyek valamennyi meglévő fa kivágásával járnak. A nagy tömegű lombvesztés kopárrá teszi a környéket, és a levegő minősége is észrevehetően romlik. A Szent István Egyetem Budai Campusának oktatói felkérésünkre részt vettek a sajtótájékoztatón, és tájékoztatást adtak az egyetemen igénybe vehető olyan képzési lehetőségekről, melyek a fák és a zöldterületek ápolásával, fenntartásával kapcsolatosak.
Környezeti hatástanulmányok véleményezése
Megküldtük véleményezésünket a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségnek a Gödöllőre tervezett TESCO Áruház előzetes környezeti hatástanulmányáról. Véleményünket egyeztettük a helyi társadalmi szervezettel.
Szintén megküldtük a felügyelőségnek az eddig benyújtott véleményezéseink összefoglalóját a 4-es metró kiegészített előzetes környezeti hatástanulmányáról, ezúttal a Budapest XI. kerületi Önkormányzat által meghirdetett közzétételi időn belül. A 4-es metró Fehérvári úti aluljárójának építése miatt tiltakozó, veszélyeztetett lakosságot továbbra is támogatjuk tanácsainkkal.
Szabályozási tervek véleményezése
Budakeszi készülő építési szabályzatával kapcsolatos valamennyi lakossági fórumon részt vettünk, és a helyi önkormányzatnál bejelentkeztünk annak véleményezési eljárásába.
Szentendre Város Önkormányzatának kérésére véleményeztük Szentendre egyik kiemelt területére vonatkozó szabályozási tervet.
Mivel a Levegő Munkacsoport tagszervezetei kezdettől fogva nagy érdeklődéssel kísérik a Moszkva tér fejlesztési terveit, a II. kerületi Önkormányzatnál bejelentkeztünk a Moszkva tér készülő szabályozási tervének véleményezési eljárásába.
Helyi tagszervezetünk, a Pagony Környezetvédelmi Egyesület céljainak támogatása érdekében a XII. kerületi Önkormányzatnál bejelentkeztünk a Mártonlak utca és környéke szabályozási tervének véleményezési eljárásába, mivel a szervezet által védett és gondozott kiserdő újra veszélybe került a szomszédos, többhektáros építési telekre tervezett lakópark miatt.
Egy másik helyi tagszervezetünk, a Bibic Szabadidő és Vízisport Egyesület kérésére a III. kerületi Önkormányzatnál bejelentkeztünk a Római parton elhelyezett lakásépítési hirdetményekkel kapcsolatban. Tájékoztatást kértünk arról, hogy ezek a hirdetések milyen szabályozási tervek alapján kerültek kihelyezésre.

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.