kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Medgyessy Péter miniszterelnök úr részére a termôföld, a zöldterületek fokozott védelme érdekében
PETÍCIÓ

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Rohamosan fogy egyik legfontosabb nemzeti vagyonunk: a termőföld. Különösen vészesen gyorsult fel ez a folyamat a rendszerváltás utáni években. Míg 1938-ban a művelésből kivont terület aránya — a KSH adatai szerint — az ország teljes területének csak 6,6 százalékát, 1990-ben 11,5 százalékát tette ki, 1996-ban ez az arány már 13,8 százalékra emelkedett, 2001-ben pedig elérte a 16,9%-ot! Az ipar, a bányászat, a közlekedés, a kereskedelmi és a lakóépületek, valamint egyéb létesítmények egyre több értékes földterületet fednek le gyakorlatilag visszavonhatatlanul. A szuburbanizáció, a közúti közlekedés robbanásszerű növekedése, a bevásárlóközpontok terjedése és egyéb zöldmezős beruházások azonban nemcsak környezeti szempontból okoznak súlyos veszteségeket, hanem gyakran társadalmilag is károsak és nemzetgazdaságilag is ésszerűtlenek: súlyos terhet rónak mindannyiunkra, és így egyebek mellett kimutathatóan rontják országunk versenyképességét.
Magyarországon a zöldterületek pusztításának és az e téren szinte általánossá vált súlyos korrupciónak egyik fő oka, hogy az ingatlan értéknövekedésekor a megnövekedett haszon a tulajdonos zsebébe vándorol, a társadalmat ért kárt viszont a közösség viseli. Ez utóbbiak közé tartozik az értékes zöldterületek pusztulása, az átszellőző csatornák, kilátás, benapozás „elépítése", a megnövekedett közlekedési igények és az ezzel járó környezetszennyezés, a többlet infrastruktúra — víz, csatorna, egészségügyi ellátás, iskola stb. — iránti igény, a más helyütt már meglévő infrastruktúra kihasználtságának — és így a hatékonyságának — romlása.
Ennek a tarthatatlan helyzetnek a megváltoztatására javasoljuk a földvédelmi járulék jelentős emelését és kiterjesztését (az erre vonatkozó szövegszerű törvényjavaslatot mellékeljük). Amennyiben ez megvalósul, már rövid időn belül is az alábbi kedvező hatások következnek be:
  • Számottevően csökken a termőföld, a zöldterületek, a növényzet pusztulása.
  • Az ipari, kereskedelmi és lakáscélú beruházások egyre nagyobb hányada kerül átcsoportosításra a nagy mennyiségben rendelkezésre álló rozsdaterületekre (lepusztult ipari, lakóterületekre és egyéb rossz állapotban lévő területekre), azok újjáélesztésére.
  • Jelentős infrastruktúra-fejlesztési és -üzemeltetési költségek kerülnek megtakarításra.
  • Az egész társadalom helyett az érintett beruházók fizetik meg a beruházás társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi és infrastrukturális költségeit, ami elősegíti egy igazságosabb, demokratikusabb és hatékonyabb társadalom kialakítását.
  • Visszaszorulnak a nem kívánatos ingatlanspekulációk és az ezzel összefüggő, igen széles körben elterjedt visszaélések (köztük az e téren óriásira duzzadt korrupció).
  • Mérséklődik az önkormányzatokra (és így a közvetve a kormányra) nehezedő pénzügyi nyomás.
  • A mainál sokkal inkább meg fogunk felelni az Európai Unió és az OECD területfejlesztési prioritásainak.
Mindezen okok miatt kérjük Miniszterelnök Urat, hogy segítse elő javaslatunk mielőbbi megvalósítását.
Budapest, 2003. március
390 civil szervezet
A fenti petíciót, valamint a témával kapcsolatos konkrét törvénymódosító javaslatot a Levegő Munkacsoport, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Pilisi Civil Fórum, a WWF Magyarország és a törökbálinti Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület képviselői nyújtották át 2003. március 11-én az Országháznál. Az anyagokat Prof. Dr. Katona Tamás helyettes államtitkár vette át, aki kijelentette: a miniszterelnök úr meg fogja vizsgálni a kérdést, és érdemi választ fog adni. Hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a környezetvédelem iránt, a szükséges változtatásokat azonban csak fokozatosan lehet megvalósíthatni.
Az aláíró szervezetek felsorolása, valamint a Levegő Munkacsoport által készített törvénymódosító javaslat megtalálható a http://www.levego.hu honlapon.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.