kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kié a Balaton?

Képzeljük el, hogy leszállunk a vonatról, és kimegyünk a Balaton-partra. Letelepszünk a víz mellé, és hallgatjuk a kacsák, a szárcsák és a sirályok hangját.
Ehelyett a valóságban: leszállunk a vonatról, és elindulunk a víz felé. Sajnos, az adott helyen éppen elkerített területek vannak a víz mellett. Egyikük éppen a strand, itt választhatunk, hogy kifizetjük a belépőt és bemegyünk, remélve, hogy találunk egy tenyérnyi helyet a füvön, és kibírható hangerejű lesz a zene, vagy pedig továbbmegyünk. Néhány kilométerrel arrébb esetleg találhatunk egy gépkocsi-bejáró szélességű szabad helyet, ahol belegázolhatunk a vízbe.
Kié a Balaton? Leginkább arra gondolhatunk, hogy azé, aki üzletet akar csinálni belőle. Elkerített vízpartok, elviselhetetlenül hangos zene, engedély nélküli, aránytalan méretű építkezések és vízfeltöltések, illegális stégek sokasága a nádasokban... Mindenki, aki „egyenlőbbnek" érzi magát a többinél, kiharap egy darabot magának a természetből.
Hogy mekkorát képesek harapni? Erre legjobb példa a vízszint-probléma megoldási „lehetősége". Mint ahogy lapunkban olvashatják, ez egyedül idegenforgalmi kérdés: a tó számára ez a vízszint nem egyedi és nem is problematikus. Az viszont már gondot okozhat, ha valakik úgy látják, hogy az alacsony vízmagasság okot szolgáltat, hogy területet nyerjünk a tótól. Megdöbbentő, hogy egyáltalán született olyan gondolat, hogy a vízszintet a kívánt magasságra a Rábából szeretnék megemelni. És erről komoly tárgyalások folynak! Feláldoztuk a Balatont az idegenforgalom oltárán, most áldozzuk fel a Rábát is — ráadásul úgy, hogy a helyieknek semmi hasznuk se legyen belőle!
Talán egyszer másképp gondolkoznak azok, akiknek a feladata a döntések meghozatala és az ellenőrzése. Talán egyszer a természet érdeke lesz a mérvadó, és az azt csodáló és védő becsületes embereké. Talán egyszer lebontják az engedély nélküli házakat és illegális stégeket. Talán majd korlátozzák a víz mentén a hangszórók bömböltetésének jogát. Talán valamikor újra élvezhetjük a tó melletti csendet, és a vízimadarak is visszafoglalhatják a területüket.
Addig talán elmondhatunk egy fohászt a Balatonért...

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.