kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Paks: titkok és érdekek

E cikk írásakor már két hónap telt el a paksi üzemzavar óta, de még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozta, milyen következményei vannak és ki a felelős.
Idén április 10-éről 11-ére virradó éjszaka súlyos üzemzavar következett be a Paksi Atomerőműben. Ahogy azt dr. Kocsis István, az atomerőmű vezérigazgatója az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának április 29-i gyűlésén elmondta, a kazetták hűtési elégtelensége okozta az üzemzavart. Állítása szerint a lakosságot nem érte kimutatható sugárterhelés, nem történt reaktorbaleset és nukleáris üzemzavar. Nem történt személyi sérülés, nem titkoltak el semmit, és az előírtnál is gyorsabban tájékoztattak.

Tájékoztatási szarkofág?
A tájékoztatással kapcsolatban sokaknak van ellenkező véleményük. A helyi lakosság egy képviselőjétől megtudhattuk, hogy az atomerőmű szerződésben van egy társulással, amelyik a környező lakosság tájékoztatására lenne hivatott (Társadalmi Ellenőrző és Információs Társaság), de ez valójában egyáltalán nem működik. A környező települések egyes polgármestereiből álló társaság nagy pénzeket kap az erőműtől, és tagjai rendszeresen drága külföldi utakon vehetnek részt az erőmű költségén. Nem is csodálkozhatunk, ha ezzel a háttérrel a társaság olyan tájékoztatást ad, amely a legkedvezőbb az erőműnek.
Az Energia Klub felháborítónak tartja, hogy Pakson a tényfeltárás helyett a közvélemény megnyugtatását célzó látszatintézkedések történnek. Ámon Ada, az Energia Klub vezetője kifogásolta, hogy az üzemzavar okairól az erőmű által május 11-én nyilvánosságra hozott 30 oldalas vizsgálati jelentés nemhogy a felelősség megállapítását nem teszi lehetővé, hanem a baleset előzményeit, valamint az üzemanyag-kötegek tönkremeneteléhez vezető eseménysorozat tényleges körülményeit is igyekszik elfedni.

Mi is történt?
A tájékoztatás milyenségét az is szemlélteti, hogy amikor megpróbáltam rámenni a Paksi Atomerőmű Rt. honlapjára, kiderült, hogy nem vagyok jogosult megtekinteni a „Hírek, aktualitások" rovatot. Viszont sebaj, hiszen az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján már hozzáférhető a hivatal jelentése (május 30-tól, azaz az üzemzavar után két héttel — miért is vagyunk elégedetlenek?).
A jelentés szerint az üzemanyag-tisztításhoz eddig használatos 7 kazettás berendezéseket a tisztítási igények megnövekedése miatt felváltották a Framatome ANP 30 kazettás berendezéseivel. Öt lehetséges közvetlen kiváltó okot vizsgálva, az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatósága (NBI) saját elemzései alapján arra következtet, hogy az üzemanyag-kazetták palástján lévő furatok hűtővíz-elvezető hatása önmagában elegendő volt a roncsolódásra vezető hűtéskimaradás és túlhevülés létrejöttéhez. A vizsgálatok a súlyos üzemanyag-roncsolódással járó esemény alapvető műszaki okaként a 30-kazettás tisztítótartálynak azt a kialakítását jelölik meg, hogy a kiömlő-csonk a tisztítótartály alsó részén helyezkedett el. A kazetták sérülését a tartályba beáramló hideg víz hőütése és a robbanásszerű gőzfejlődés okozta. A tartály jelenlegi állapotát vizsgálva kijelenthető, hogy a tartály biztonságos hűtése megoldott, valamint hogy amennyiben az üzemanyagot tartalmazó térben a bórsav-koncentráció kilogrammonként legalább 16 gramm, akkor semmiképpen sem következhet be láncreakció. A jelentés ugyanakkor kifogásolja a megbízható és megfelelő mennyiségű mérések, valamint a méréskiértékelés hiányát és a tájékoztatás hiányosságait.
A jelentés szerint „a Paksi Atomerőmű üzemzavara jelentéktelen kis mértékben (az évi természetes sugárterhelés — az ún. háttérsugárzás — kisebb mint tízezred részével) növelte meg a közeli környezetben élők sugárterhelését. Az erőműben dolgozók sugárterhelését értékelve kijelenthető, hogy a hatékony sugárvédelmi intézkedések eredményeképpen a személyzet egyéni sugárterhelése a hatósági korlát alatt maradt, és a kollektív sugárterheléssel egyetemben az ésszerűen elérhető legkisebb volt."

A bűnösnek megbízást?
A legnagyobb kérdés — amellett, hogy vajon valóban nem szenvedett-e csorbát a környéken lakók és a dolgozók egészsége, és valóban biztonságban vagyunk-e — az, hogy mi lesz az erőmű további sorsa. Ebben a témában az Energia Klub közleménye szerint érdekes, nem éppen indokoltnak tűnő fejlemények várhatók.
„A Paksi Atomerőmű május 11-én kiadott jelentésében a Framatome ANP a főbűnös. Ennek ellenére az erőmű vezetése most nagy erőkkel azon dolgozik, hogy a műszaki hibák sorozatát elkövető cég nyerje el a jogot a károk elhárítására is, amely újabb szerződéshez juttatná a francia-német céget.
Az Energia Klub megengedhetetlennek tartja, hogy az a cég, amelynek mérnökei egy hibás berendezést terveztek, gyártottak, szállítottak majd üzemeltettek a paksi atomerőmű 2. blokkja mellett, most újabb kísérletezésbe fogjanak, és ezzel veszélyeztessék a magyar állampolgárok és a környező országok lakosságának egészségét, anyagi biztonságát. Morálisan biztosan aggályos az ügy, de nem kizárt, hogy jogilag is kifogásolható a folyamat, melynek kapcsán az Energia Klub ügyészségi eljárás kezdeményezését fontolgatja.
A paksi vezetés »jóslata« a 2. blokk lehetséges indítási időpontjára vonatkozóan csak PR fogás lehet, hiszen amíg a felkért cégek ajánlatai nincsenek az erőmű birtokában, addig erre a kérdésre senki nem tudhatja a választ. A vezetők most csupán arra a kérdésre válaszolhatnak, hogy mikor fogják kiírni azt a nemzetközi tendert, amelyre a majdani, lehetséges intézkedési tervek beérkeznek a megfelelő nukleáris technológiával, referenciákkal és elképzelésekkel rendelkező cégektől. Ehhez persze az erőműnek minden — a súlyos üzemzavar kapcsán fontosnak ítélt — információt a jelentkezők rendelkezésére kellene bocsátania, ami egyes részleteiben meglehetősen kínos lehet a vállalat számára.
Nem állja meg a helyét az az indok, hogy a TVEL és a Framatome rendelkeznek a legjobb referenciákkal az ilyen típusú problémák elhárításában, hiszen maga az erőmű és az Országos Atomenergia Hivatal is többször elismerte, hogy a világon még sehol nem történt ehhez hasonló »baleset«. A probléma megoldásához nem szükséges a reaktor-specifikus tudás, sem a tisztítóberendezés speciális ismerete.
A paksi vezetés mindeközben csak csepegteti a gazdasági információkat, és nem hajlandó tudomásul venni a súlyos üzemzavar okán az erőművet és a Magyar Villamos Műveket, valamint a magyar államot ért károk akár több tízmilliárd forintra rúgó összegét. A károk ugyanis nemcsak az atomerőműnél jelentkeznek, hanem a magyar villamos rendszerben is okoznak járulékos költségeket."

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.