kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Greenpeace levele a miniszterelnöknek

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
A Paksi Atomerőmű Rt. április eleje óta fennálló üzemzavara éppúgy nyugtalanítja Magyarország lakosságát, mint a környező országban élőket. Az atomerőművek a világ minden táján veszélyt jelentenek — nem csupán az üzemeltetés kockázatai miatt, hanem a nukleáris hulladékok ártalmatlanításának megoldatlansága miatt is — nem is beszélve a radioaktív hulladéktárolás rendkívül magas költségeiről, amelyek jelentősen megemelik a nukleáris energia előállítási költségeit.

A Greenpeace felelőtlennek tartja a magyar kormányzat terveit, melyek a Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbítását érvényes államigazgatási döntések nélkül is előre eldöntöttnek tekintik. A Magyar Köztársaság Alkotmányának megsértését jelentheti, hogy a magyar kormányzat az érintett lakosság megkérdezése nélkül hozott stratégiai döntéseket az atomerőmű élettartamának ügyében. Ilyen döntések a közelmúltban: a Paksi Atomerőmű Rt. közgyűlésének döntése az élettartam meghosszabbításáról, illetve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. közbeszerzési eljárása nagy radioaktivitású hulladéklerakó építésének előkészítésére. Mindkét szervezet állami tulajdonú, a stratégiai döntéseket a magyar kormány képviselője hozza.
Az erőmű további húsz évre szóló élettartam-hosszabbítása évtizedekre ellehetetleníti Magyarország tiszta és kockázatmentes energiaforrásokra épülő energiaszerkezetének kialakítását. A biztonsági kockázat, melyet az egyre öregedő paksi reaktorok jelentenek, éppúgy évről évre növekszik, mint az erőmű által termelt „atomhulladék" mennyisége.
Ezúton szólítjuk fel Önt arra, hogy adja írásos biztosítékát, hogy a Paksi Atomerőmű négy reaktora élettartam-hosszabbítás nélkül, az eredetileg tervezett időben (a 2012 és 2017 közötti időszakban) bezárásra kerül.
Írásos válaszát öt napon belül várjuk.
Budapest/Bécs, 2003. június 6.
Tisztelettel:
Bernhard Drumel
ügyvezető igazgató
Greenpeace Közép-Kelet Európa
Fenti levelet kézhezvétele napján a sajtó munkatársainak is megküldjük.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.