kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Sziget 2003 – Zöld Udvar és „Zöld Pepsi”


Az idén is fiatalok százezreit megmozgató óbudai Sziget Fesztivál környezetvédő szemszögből továbbra is kettős volt. Miközben a szervezők minden lehetőséget megadtak a civil zöldeknek önmaguk és programjaik bemutatására a Zöld udvar keretein belül, sőt a Környezetvédelmi Minisztérium is saját sátorral büszkélkedhetett (bár távol a Zöld Udvartól), a Sziget ez évben se látszott ki a multinacionális cégek reklámjaiból és a szemétből, porból. A leplezetlen dohány reklám, már nem csak a Sziget sajátossága, sajnos az összes nagy ifjúsági fesztiválon találkozni lehet velük (Multi Cafe – Multifilter, Pörgés Party Arena – Pörögj a Pall Mallel). A legabszurdabb reklámmal mégis a Pepsi rukkolt elő, mikor magát mint a környezetbarát, „Zöld Pepsi”-t hirdette.
A közbiztonság egy 60 000-es „Sziget méretű” városban sokkal rosszabb, de a szeméttermelés mértéke nagyságrendekkel kisebb a szigetinél, a 40–50%-os újra felhasználás ellenére is. Továbbra sem oldották meg, hogy, ne végezze minden pohár, tányér, evőeszköz az egyszeri használat után a szemetesben. Becsülendő a szervezők törekvése a szelektív gyűjtésre, azonban hatásosabb lenne a megelőzés, azaz többször használatos eszközök árusítása vagy egy betétdíjas rendszer.
A Zöld Udvarban közel 20 zöld szervezet tagjaival, kiadványaival, kiállításaival lehetett találkozni, volt beszélgetős, kézműves sátor és finomakat ehettünk a Wabi Sabi vegetáriánus éttermében is. A Levegő Munkacsoport szinte összes munkatársa a „Szigetlakók” rendelkezésére állt, környezetvédelmi tanácsadással és minden információval tevékenységeinkről. Az EFOTT-on és a Szigeten több százan jelentkeztek a Levegő Munkacsoport aktivistájának, hogy helyi szinten segítsék munkánkat.
SimonG



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.