kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kinek az érdeke?

Régi filmekben láthatjuk, hogy reggelente a tejet az ajtó mellől markolja fel a házigazda – persze, szép kis formás üvegekben –, a többi élelmiszert pedig a fűszeres kifutófiúja hozza házhoz. A „boldog békeidők” kifutófiújának utódjaként tekinthető az újságkihordó, bár éppen a napilapok azok, amelyeket manapság úton-útfélen könnyű beszerezni, nem is beszélve a hazacipelésről.
Ma a háziasszony eldöntheti, hogy a közeli kisboltban veszi meg az élelmet – jó drágán, és ott sokszor a választék is kívánnivalót hagy maga után – vagy elzarándokol, elgyalogol, elbuszozik, elautózik egy nagyobb üzletbe, ahol viszont esetleg kötelezően bevásárlókocsit kell maga előtt tologatnia, hiszen a kenyér és a tej az áruház két különböző sarkán van, és mindenképpen a lehető legmesszebb a pénztáraktól. A bevásárlást befejezve újból felpattanhat a buszra, ahol a két nagy szatyorral végigállja a távot, azután felcipeli őket a negyedikre. (Az autósoknak látszólag könnyebb dolguk van, de számoljuk csak ki, mennyibe kerül így nekik – és a társadalomnak – a kenyér és a tej.)
Ha belegondolunk, hogyan rendeznek be egy boltot, azt tapasztalhatjuk, hogy semmiképpen sem úgy, hogy a vásárlóknak legyen jó. A bejárathoz és a pénztárhoz közel vannak az iparcikkek, az édesség és dohányáru, tehát számos olyan dolog, amire „rá lehetne csábulni”. Ugyanakkor az alapvető élelmiszerek messze vannak, a bolt túlsó végében, hogy kénytelen legyél végigcaplatni a sok drágaság előtt. Nyilvánvaló, hogy ez az elrendezés és az árukészlet is a kereskedő, és nem a vásárló érdeke szerint alakul.
A városi áruszállítás úgyszintén a kereskedő és a forgalmazó érdeke szerint zajlik, hiszen többnyire ő tesz meg mindent, hogy az áruja minél messzebb, minél több emberhez eljusson. Mi lenne ellenkező esetben? Az alacsony árú tejföl lenne megtalálható a kisboltokban, ahol az idősek is könnyen vásárolnak, a nagyobb boltokban az alapélelmiszerek esnének útba legkönnyebben, és arra is lenne lehetőség, hogy otthon kapjuk kézhez az árut.
A szabad áruforgalom szentsége generálja, hogy a bevásárlóközpontban annyiféle édességből, sajtból, és az égvilágon mindenféle élelmiszerből oly nagy választék van. De vajon nem az lenne az áruellátás megszervezésének a csúcsa, ha a legközelebb gyártott, megfelelő minőségű terméket kapná meg a fogyasztó, esetleg épp az otthonában?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.