kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A városi áruszállítás egyik alternatívája:
A bevásárlószolgálat

Sok ember számára jelentene nagy könnyebbséget, ha kialakulna egy olyan hálózat, amely átvállalja a rendszeres bevásárlásokat. Tömeges igénybevétel esetén az egész város fellélegezhetne, hiszen kevesebb autót használnánk. Magyarországon most történnek az első ilyen szárnypróbálgatások. Jakócs Zsolttal, a http://www.bevasarloszolgalat.hu internetes oldal mögött rejlő lelkes kisvállalkozóval a kezdeti tapasztalatokról beszélgetünk.

– Mi adta az ötletet, hogy létrehozza a Bevásárló Szolgálat Bt.-t?
– Abban az időszakban, amikor elkezdtem gondolkodni, hogy létre kellene hozni egy ilyen vállalkozást, egy ebéd-házhozszállítással foglalkozó cégnél dolgoztam. Voltak olyan megrendelők, akik az ebéd kiszállításán kívül megbíztak kisebb-nagyobb bevásárlások elvégzésével is.
A másik ok pedig az volt, hogy a lakóhelyem környékén több olyan idős ember is akadt, akik számára az is nagy vállalkozásnak tűnt, hogy elmenjen a legközelebbi közértig. Úgy gondoltam, hogy ha házhoz szállítanám számukra a kért élelmiszert és egyebeket, az nagy segítség lenne számukra. Ehelyett inkább a kismamák és a nagyon elfoglalt, dolgozó emberek élnek ezzel a lehetőséggel.
– Mi lehet ennek az oka?
– Az idősek számára még a nyolcszáz forint körüli szállítási díj is magasnak tűnik, pedig akár még olcsóbban is kijöhetnek, mint ha a közeli kisboltban vásárolnak, ha egyszerre nagyobb mennyiséget rendelnek. Akinek autója van, még annak is megéri, hiszen a benzinköltség és az autó amortizációja már majdnem kiteheti a szolgáltatás díját. Itt nyilván felmerül Önben is a kérdés, hogy mi ebben az üzlet. Több címet gyűjtünk össze és egyszerre, láncszerűen a legrövidebb úton, a legkevesebb üzemanyagköltséggel végezzük a szállítást. Ez a módszer nem csak olcsóbb, de a környezet terhelését is csökkenti.

– Ön szerint az autóvásárlásoknak lényeges mozgatórugója a bevásárlás megkönnyítése?
– Feltétlenül. Vannak olyan háztartások, ahol egy második autót is vásárolnak, amivel szinte kizárólag csak bevásárolni jár a háziasszony. Ha egy autó fenntartási költségét vesszük, ahhoz képest elenyésző egy ilyen szolgáltatás díja.
– Hány bevásárlást tud lebonyolítani egy fordulóval?
– Úgy nyolc-tíz körül tudnék, figyelembe véve az autó kapacitását, de sajnos, egyelőre nincs annyi megrendelés, hogy ez ki legyen használva. Ha több lesz a megrendelés, egyre könnyebb lesz úgy irányítani a házhoz szállítást, hogy minél rövidebb úttal minél több fuvart lerendezhessünk.
– Hogyan zajlik a megrendelés?
– Lehet telefonon, faxon vagy interneten. Lehet pontos márkamegjelöléssel, ebben az esetben arra is van lehetőség, hogy a kért áru helyett helyettesítő terméket vásároljunk.
– A megrendelőlapból kitűnik, hogy üvegvisszaváltásra is lehetőség van.
– Igen, ebben az esetben levonjuk az üveg vagy göngyöleg értékét a végösszegből.
– A telefonos megrendelés elég nehézkes lehet.
– Annyiban, hogy ez esetben a telefonszámla is hozzáadódik a megrendelés díjához. Ez is egy ok lehet, hogy az idősek körében miért nem olyan népszerű a szolgálat.
– A munkába járók számára pedig talán az jelent nehézséget, hogy nincsenek otthon nap közben, nem tudják átvenni a csomagot.
– Ezért vállaljuk a kiszállításokat este tízig, addig remélhetőleg mindenki hazaér a munkából.
– Mi jelent még nehézséget a vevőkör bővülésében?
– Leginkább az, hogy nem ismerik a szolgálatot, a hirdetések pedig nagyon drágák, és ennek költségeit feltétlenül be kellene építenünk az árainkba. Ezt pedig semmiképpen sem szeretnénk.
– Reméljük, hamarosan sokan veszik majd igénybe ezt a lehetőséget, és annyival is kevesebb autó szaladgál majd az utakon.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.