kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mi lesz a sorsa a pályaudvarnak?


Hosszú ideje folyik a vita a Kelenföldi pályaudvar XIX. század második felében épült fogadóépületéről. A MÁV belső szabályzata szerint nem tartozik a vasúttörténeti szempontból értékes védett épületek közé, pedig egyedülálló építészeti érték. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, többféle hasonló épülettípusból választhattak a megrendelők, de Magyarországon ebből a típusból a Kelenföldi az egyetlen. Találunk még ilyen pályaudvart a Monarchia területén, de a budapesti a legnagyobb.
Az épület hosszú ideig meghatározta az Etele tér arculatát. 1995-ben fővárosi védettséget kapott. Felújításához a MÁVTI a tervrajzokat is elkészítette. A felújítás elmaradt, és időközben az épület állaga annyira megromlott, hogy egyesek szerint csak teljes lebontással és újraépítéssel lehetne megmenteni. Kérdés azonban, hogy az épület meg tudna-e felelni az egyre növekvő, igen összetett feladatoknak?
Hogy az állomás lekerül-e a védett épületek listájáról, arról a Fővárosi Közgyűlés dönt, várhatóan októberben. Nem irigyeljük a képviselőket, hiszen aligha lehet jó döntést hozni az épületről anélkül, hogy ne készülnének részletes tervvariánsok az egész tér rendezésére és a következő 15–20 éves, szakaszos fejlesztésére. Kelenföld a főváros egyik legfontosabb kapuja. Bőven megtérülne egy nemzetközi tervpályázat és társadalmi vita annak érdekében, hogy a környéket esztétikai és funkcionális szempontból magas színvonalon lehessen kialakítani.
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.