kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Jövőbe néző

A barátnőm nyolc éves kisfia a minap magyarázta el nekem, hogy a globális felmelegedés miatt jön a jégkorszak.
Olvadó gleccserek, melegedő Északi-sark, hurrikán invázió, hőmérsékleti rekordok, szélsőséges időjárás – ezt halljuk nap mint nap. Ezen felül jégkorszakkal, Európát elárasztó tengeri katasztrófával riogatnak bennünket. Vajon mi igaz ezek közül? Pusztán érzékenyebbek lettünk a frontokra? Vagy a média sulykolja belénk a veszélyérzetet?
Tény, hogy melegszik a légkör, a szennyező gázok pedig gyorsítják ezt a folyamatot. Azonban az is tény, hogy nagy a bizonytalanság az éghajlatváltozás körül. A meteorológusok rengeteg egymásnak ellentmondó jelenségből próbálnak rendszert teremteni, ám egy-egy frissen közkinccsé tett titkos katonai jelentés megdönthet egyes teóriákat. Azt hallottam, hogy több tízezer éve volt már olyan időszak, amikor leállt a nagy tengeri áramlatokat továbbító óceáni szállítószalag, de ez a mai kutatások szerint pont fordítva történt, mint ahogy azt a Pentagon jelentése bemutatja. Először hűlt le a légkör, aztán lassult le a szállítószalag. Nem pedig lelassult a szalag és jött a jégkorszak – mint ahogy ez a jelentésben áll. Előtte azonban egy meleg időszak jönne, amikor elolvadna a sarki jégtakaró, a tengerek pedig végigfolynának Európa partvidékein, mint gyerek kezén a fagylalt. Ha javasolhatok valamit, Hollandiában ne vegyenek házat, mert a fentiek szerint az ükunokák csakis tengeralattjáróval tudnák megközelíteni örökségüket.
Október 22-én az orosz igennel életbe lépett a Kiotói Egyezmény. Örülni kell, de hadd legyek szkeptikus. Ha végre győz a józan ész egyes gazdasági csoportok pillanatnyi érdekei felett, és végre a jövőbe is néznek, nem csak a jelen javait habzsol(tat)ják fel a politikusok, vagyis mindenki betartja a Kiotói Egyezményben aláírtakat, akkor sem fog csökkeni világviszonylatban a szennyező gázkibocsátás. Ahhoz, hogy ne növekedjen tovább az üvegházhatású gázkoncentráció, 50-60 százalékos csökkenésre lenne szükség. Így hát melegszik tovább a légkör. Vagyis pakoljuk tovább tüzelővel a nagy világkályhát, csak nem tömjük tele. Én valahogy nem tudnám elviselni, ha a kiszáradt Balaton medrében kaktuszok nőnének.

Varga Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.