kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Egyre gyorsabban olvadó gleccserek
Kínában a gleccserek jégtömege az elmúlt négy évtizedben hét százalékkal csökkent – állapították meg a pekingi tudományegyetem kutatói. A kínai tudóscsoport figyelmeztetett, hogy a mértéktelen olvadás katasztrofális következményekkel járhat a globális ökológiai rendszerre nézve.
Kínában található az ázsiai gleccserek fele és a világon létező gleccserek 15 százaléka. A jelenlegi helyzetből ítélve 2050-re a kínai gleccserek 64 százaléka elolvadhat.
Eközben egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az Antarktisz nyugati részén található, az Amundsen-tengerbe torkolló gleccserekből 60 százalékkal több jég folyik el, mint amennyi a hóesésből ismét felhalmozódhat. Ez a jégveszteség elegendő ahhoz, hogy évente több mint 0,2 milliméterrel emelje a tenger vízszintjét. A tudósok szerint ez több, mint amennyit a korábbi becslések alapján az Antarktisz egészére és Grönlandra vonatkoztattak.
Európában sem jobb a helyzet. A 2002–2003. évi megfigyelési időszak alatt a svájci gleccserek olyan mértékben olvadtak, amilyet eddig még soha nem mértek. 2003 forró nyara megviselte az ausztriai gleccsereket is. Ezek nyúlványai átlagosan 22,9 méterrel húzódtak vissza, amire 1959 óta nem volt példa.
Forrás: dpa
Moszkva aláírta a Kiotói Egyezményt
Putyin elnök döntésének megfelelően Oroszország október 22-én ratifikálta az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló kiotói jegyzőkönyvet.
A jegyzőkönyv 2012-ig az 1990-es szintre korlátozza Oroszországban a szennyező gázok kibocsátását, ami jelenleg amúgy is 30 százalékkal elmarad az 1990-es szinttől. Így Oroszország nyer az egyezményen, amelynek rendelkezései szerint a kevésbé szennyező országok eladhatnak a kvótájukból másoknak. Sokan viszont attól tartanak, hogy a korlátozás néhány év múlva visszafoghatja az orosz ipar növekedését. A Kiotói Egyezményről részletesen a 8. oldalon olvashatnak.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.