kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bálnavédő aktivisták a Batthyány tértől Siófokig
Magyarország lett a mérleg nyelve


A tengeri óriások legtöbb faja a kihalás szélére sodródott. A bálnákat még ma is ipari módszerekkel pusztítják, ennek évente becslések szerint másfél ezer tengeri emlős esik áldozatul.
A bálnavadászatban a nemzetközi szabályozásnak köszönhetően ma már csak három ország vesz részt, Japán, Norvégia és Izland. E három ország hajói a hivatalos változat szerint tudományos céllal ejtenek el évente több száz bálnát. Egy bálnavadász flotta több kereső- és vadászhajóból áll. A keresőhajók felkutatják a cetek tartózkodási helyét, azután a vadászhajók elejtik a zsákmányt. Majd jön a flotta legbrutálisabb tartozéka, a feldolgozóhajó, ami tulajdonképpen egy úszó vágóhíd.
Becslések szerint a huszadik század során 2,5 millió bálnát pusztítottak ki az óceánokból. Ez különösen nagy veszteség, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ezek az emlősök 70–80 évig is élnek. A Greenpeace aktivistái 1975 óta tudósítják a világot a mészárlásokról, ha kell csónakjaikkal a szigony és a bálna közé manővereznek, vagy odaláncolják magukat a feldolgozóhajók rámpájához.
A Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsot(IWC) 1946-ban 14 bálnavadászattal foglalkozó ország hozta létre, egyfajta gazdasági társulásként. A nemzetközi szervezet bálnavadászatból lassan bálnavédővé alakult. Az IWC 1986-ban betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Nyolc évvel később a déli-sarki tengerek területeit – a bálnák háromnegyedének táplálkozási területét – vadászatmentes övezetté nyilvánították. A vadászati moratórium fenntartásáról és más fontos kérdésekről az IWC éves közgyűlésén dönt, ahol minden tagország egy szavazattal rendelkezik. A tanács évről évre bővül. Egyes országok Japán nyomásra, bizonyos gazdasági és kereskedelmi kedvezményeket remélve lépnek be és szavaznak a bálnavédelem ellen, míg más új tagokat éppen a környezetvédelem motivál, szavazati jogukat a tengeri óriások megmentésére használják.

Magyarország, minthogy tengerekben igen szegény, sokáig nem vett részt e küzdelmekben. Tavaly azonban a Greenpeace bálnakampányba kezdett, nem csupán hazánkban, hanem mind a négy visegrádi országban. A cél az volt, hogy a régió országai is lépjenek be a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsba és szavazataikkal védjék a bálnákat. Tavaly tavasszal több ezer aláírást gyűjtött a Greenpeace, és elérte, hogy a visegrádi országok környezetvédelmi miniszterei 2003-as kassai találkozójukon bejelentsék: „Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egyaránt elkötelezett a bálnák védelme iránt, és mindegyik állam kész megtenni a szükséges lépéseket.”
Májusban még nem lehetett tudni, mi történik majd a júliusi közgyűlésen Olaszországban. Ott lesz-e egyáltalán valamelyik visegrádi ország? A négy ország környezetvédelmi minisztereinek siófoki találkozóján májusban megint ott volt a Greenpeace. Nemcsak a magyar aktivisták demonstráltak a Balaton partján, hanem a szlovák és a cseh harcostársak is jöttek, hiszen ekkor még egyik ország sem volt IWC tag. Persányi Miklóstól a helyszínen annyit tudtunk meg, hogy minisztériuma a maga részét elvégezte az ügyben, tehát részvételünk már csak a csatlakozási okirat átfutási idején múlik, ami viszont diplomáciai feladat. Az utolsó percig tartani lehetett attól, hogy IWC-csatlakozásunk politikai játszmák áldozatává válik. A külügyminisztérium a történet kulcsszereplője volt, viszont álláspontját egyáltalán nem ismertük. Azt viszont tudtuk, hogy nyár elején több japán lobbicsoport is járt a Bem rakparton.
A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács idei közgyűlésén Sorrentóban végül magyar delegált is részt vett. A szervezet persze tovább bővült, idén már majdnem 60 ország a tagja. A vadászati moratóriumról szóló szavazás, szokás szerint nagyon kiegyenlített volt, végül a bálnavédelem eggyel több támogatóra talált. A Greenpeace már tavalyi kampányában hangsúlyozta, hazánk lehet a mérleg nyelve a nemzetközi fórumon. Idén ez tényleg így alakult, viszont a visegrádi négyeket csak Magyarország képviselte.
W. Gábor
GreenpeaceJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.