kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
40 millió tonna por a szélben
A terepjárók bűne….

A sivatagok felszínét négykerék-meghajtású járművek tördelik fel. Például a Toyota Land Cruiser kedvenc típusa a Száhel-övezetben (a Szaharától délre fekvő száraz éghajlatú országokban) száguldozó autósoknak.
A sivatagok felszínének feltörése gyors ütemben zajlik Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy egyre gyakoribbá válnak a homokviharok, és megnő a Föld légkörébe kerülő por mennyisége, amelynek komoly éghajlati és egészségügyi következményei lehetnek. Andrew Goudie, az Oxfordi Egyetem földrajzprofesszora arról számolt be nemrég a Glasgow-ban rendezett Nemzetközi Földrajztudományi Kongresszuson, hogy az elmúlt 50 évben Észak-Afrika egyes részein a keletkező por éves mennyisége a tízszeresére nőtt, a Száhel-övezetben pedig a Szudántól a Guineai-öbölig a 60-as évek óta a hatszorosára.
Goudie professzor elmondta, hogy a légkörbe juttatott por globális mennyisége évi 2–3 milliárd tonna, ami még Nagy-Britanniában is érezteti hatását: gyakoribbak a „véres esők” – a szaharai por lerakódik a brit szárazföldi tömbön. „A világ egyre porosabbá válik” – jelentette ki a professzor. Ebben közrejátszanak a lakosság számának növekedése miatt bekövetkező területhasználati változások (erdőirtások és túllegeltetés) is, de a földrajztudós szerint a jelenség konkrét oka a „Toyota szindróma”. Ezt a kifejezést Goudie professzor alkotta a négykerék-meghajtású járművek okozta káros környezeti hatások jelölésére.

„A Föld szinte bármelyik sivatagát tekintjük is napjainkban, keresztül-kasul száguldoznak rajtuk a négykerék-meghajtású járművek. Az Amerikai Egyesült Államok dél-nyugati területein és a Közel-Keleten pedig elképesztően sok ilyen gépkocsi fut.”
„A sivatagok felszíne évezredeken keresztül változatlan maradt, mert a homok felszínét rendszerint vékony zuzmó- vagy moszatréteg fedi, illetve olyan apró kavicsok, amelyek közül a finom homokszemcséket kifújta a szél. Ha feltördelik ezeket a rétegeket, ismét felszínre kerül a finom homok, amit felkaphat a szél.” A szél gyakran nagy mennyiségű homokot visz magával a vihar alsó zónájában. Egy átlagos homokvihar 100 kilométeres vagy még annál is szélesebb frontot képes mozgatni, ami 30–40 millió tonna port is tartalmazhat. A professzor szerint lehetséges, hogy a por betegségokozó élő szervezeteket – például száj- és körömfájásért felelős organizmusokat – is magával hurcol.
Michael McCarthy
Independent,
2004. augusztusJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.