kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
….és bűnhődése

Az Egyesült Államokban a hatalmas városi terepjárók az utcakép szerves részét alkotják. Európában azonban magukra vonták a környezetvédők és a polgármesterek haragját. London polgármesterének is a célkeresztjébe kerültek a négykerék-meghajtású, nagy erejű motorokkal felszerelt városi dzsipek, amelyek a londoni autósfogalom több mint 10 százalékát teszik ki. Ken Livingstone polgármester 2010-re 30 százalékkal szeretné csökkenteni a szennyező gázkibocsátást Londonban. Az elképzelés szerint a terepjárók gazdáinak a városközpontban napi 5 font helyett 30 font dugódíjat kellene fizetniük.
A New Scientist című lap még rátett egy lapáttal a vitára: egyik cikke szerint a városi dzsipekkel okozott gyalogosbalesetek esetén a haláleset kockázta kétszeres, mivel magas építményű járművekről van szó. A „Stop urban” nevű angol környezetvédelmi szervezet számításai szerint a terepjárók évi többletfogyasztása akkora, mintha hét éven át nyitva felejtenénk egy jégszekrényt, vagy a televíziót megszakítás nélkül 32 évig üzemeltetnénk.
Az olasz kormány is adót akar kivetni a városi terepjárókra. Altero Matteoli olasz környezetvédelmi miniszter a benzinfaló szörnyetegekre kivetett adót a koros autók lecserélésére és a környezetbarát új autók támogatására kívánja fordítani. Ugyanakkor elmondta, hogy a tervezett adóval nemcsak a környezetszennyezést, hanem a városi dugókat is csökkenteni kívánják. Az olasz utakat ugyanis hagyományosan kisautók népesítették be, de az elmúlt években rendkívül népszerűek lettek a terepjárók.
Forrás: AFP–London
A Levegő Munkacsoport terepjárók visszaszorításáról szóló javaslatairól a 22. oldalon olvashatnak.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.