kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
AFRIKA
NIGÉRIA
Mozgalom az Ogoni Emberek Megmentéséért


A kőolajkitermelő Shell óriáscég 1958 óta fúr olajkutakat Ogoni (Délnyugat-Nigéria) területén. Hatalmas gázláng-oszlopok és szivárgó kőolajvezetékek kísérik az olajkitermelést. Mindez megmérgezi Ogoni földjét: a folyók, termőföldek szennyezettek és mindenfelé járványok terjednek. A nigériai katonai kormányzat és a Shell osztozik a sok milliárd USA dollár olajjövedelmen, amiből Ogoni népe alig lát valamit.
1990 augusztusában az ismert ogoni író, Ken Saro-Wiwa vezetésével megalakult a Mozgalom az Ogoni Nép Túléléséért (MOSOP) erőszakmentes közösség. A MOSOP csatlakozott az Ogoni Nők Szövetségéhez (FOWA) és az ökumenikus Ogoni Egyháztanácshoz (COC). Az általuk szervezett tiltakozást a katonaság erőszakkal szétverte, ami több száz halálos áldozatot követelt. A megmozdulások arra kényszerítették a Shellt, hogy 1993 elején hagyja abba az olajkutak fúrását Ogoniföldön. A szivárgó kőolajvezetékek azonban továbbra is fertőzték a vizeket és legelőket. A folyók szennyes olajtavakká változtak, a kopár fák a terméketlen szántóföldek jelképei lettek. Lakóterületük elpusztításáért senki sem kárpótolta az ogoni halászokat és földművelőket. Kórházak, iskolák, elektromos, telefon- és közúthálózat nagyrészt csak papíron léteznek. Ezért a MOSOP – a csatlakozott többi szervezettel együtt – folytatta tiltakozását. A nigériai katonai rezsim – hogy elhallgattassa az aktivistákat – kegyetlenül beavatkozott: letartóztatta Ken Saro-Wiwát és nyolc harcostársát. Egy különleges bíróság koholt vádak alapján mindnyájukat halálra ítélte. Az ítéletet 1995. november 10-én végrehajtották a Port Harcourt-i börtönben. Az ítélet végrehajtása után azonnal katonák és rendőrök ezreit vezényelték Ogoniba. Átfésülték a MOSOP-szimpatizánsok területét, letartóztattak mintegy 80 lelkipásztort, tanárt, ügyvédet és másokat, akik békésen követeltek emberhez méltó életet az ogoniaknak.

Ken Saro-Wiwa
Az MOSOP működésének feltételei jelentősen javultak az 1998-as nigériai kormányváltás után. Továbbra is folyamatosan követeli a Shelltől, hogy készítsen környezeti felmérést Ogoniban, és szüntesse meg tevékenységének káros hatásait. De lényegi változás azóta sem történt Nigériában.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.