kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
DÉL-AMERIKA
CHILE
A Biobio Akciócsoport


Chile déli részén található Biobio folyó megmentéséért alapították 1991-ben a GABB csoportot (Grupo de Acción por el Biobio). A Biobio egyike Dél-Amerika leglenyűgözőbb folyóinak, amely hatalmas ökológai jelentőséggel bír, és partvidéke ad otthont a pehuenche indiánoknak.
A 60-as évek óta a Biobioval kapcsolatban több vízgazdálkodási terv látott napvilágot, köztük egy hat gátból álló, összekapcsolt folyólánc megépítése, amely helyrehozhatatlan ökológiai sérüléssel járna, és valószínűleg elpusztítaná a bennszülött kultúrát is. Jelenleg Chile félmonopolhelyzetben lévő energia vállalatának, a jelentős gazdasági és politikai befolyással bíró ENDESA-nak a terve van napirenden.
A GABB tevékenységének két fő irányvonala van: egyrészt a gátak megépítése ellen kampányol, másrészt alternatív fejlesztési terveket készít. A Biobio első gátját, a Pangue-t 1997 áprilisában átadták. A GABB kampánya azonban megbolygatta az energiapolitikának, a környezetvédelemnek, a bennszülöttek jogainak és az ENDESA monopóliumának kérdését. Az eredmény az lett, hogy jelentősen megváltozott a pehuenchekkel való bánásmód.

A Biobio folyó
A legújabb környezetvédelmi törvények szerint pedig az ENDESA sokkal szigorúbb jóváhagyási eljárásra számíthat a Biobio második, Ralco nevű gátjának megépítése előtt. Ezenkívül életbe lépett egy törvény, amely tulajdonjogot ad a penhuenche indiánoknak, tehát birtokolhatják azokat a földeket, melyek a hagyomány szerint megilletik őket.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.