kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
DÉL-AMERIKA
KOLUMBIA
Amazónia Megerősítése Program


1986 és 1990 között a kolumbiai kormány 20 millió hektár esőerdőt nyilvánított „kollektív bennszülött területté”. Ez a mindaddig példa nélküli eset jelentős előrelépés volt az emberi jogok és az esőerdők védelmében. Mindez a bennszülött csoportok és az elszánt kolumbiaiak nyomására valósult meg.
1990-ben segélyek érkeztek az Európai Uniótól egy területi irodahálózat kiépítésére. Ebből alakult ki a COAMA (Consolidación Amazónica) program, amelynek egyik fő szervezője Martin von Hildebrand volt, aki akkoriban a Bennszülött Ügyek Hivatalának vezetője volt. Számos helyi környezetvédő szervezetet létrehozását és megerősítését segítették, köztük a Gaia Amazonast, a Fundación Etnollanot, a Funda Mingát és a Fundación Ecologia-Socialt. A COAMA kialakított egyfajta kölcsönös kapcsolatot azok a bennszülött csoportok között, amelyek a környezetvédelem területén szerettek volna tevékenykedni. Különféle oktatásügyi, egészségügyi, kulturális és ökológiai programokat indítottak, amelyek mintegy 250 bennszülött törzs 22 különböző kultúrájú csoportjának nyújtottak segítséget a védett esőerdőben.

A munkára és a bennszülött csoportok értékeire alapozva a trópusi esőerdők védelmében a COAMA kialakított egy alternatív szemléletmódot, amely magában foglalta a bennszülöttek jogainak megerősítését, és eredményesen elősegítette a különböző kultúrájú népcsoportok együttműködését. Kolumbia korábbi elnöke, Alfonso Lopes a COAMA-t „fénysugárnak” nevezte, és úgy jellemezte, hogy „ez a mi hozzájárulásunk egy együttműködésre kész, szolidáris világ megalkotására, és a mi harcunk, hogy megóvjuk az emberiséget a civilizáció pusztításától.”JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.