kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
DÉL-AMERIKA
ARGENTÍNA
FUNAM Alapítvány


A FUNAM Környezetvédő Alapítványt (Fundación para la defensa del ambiente) 1982-ben alapították az argentínai Cordobában, amelynek elnöki tisztjét 1995-től az 1949-ben született Raul Montenegro, a Cordobai Nemzeti Egyetem evolúciós biológia professzora tölti be.
Az alapítványnak a Los Gigantes-i urániumbánya bezárásáért folytatott, hat éven át tartó küzdelme sikerrel zárult, akárcsak a veszélyes hulladékok ártalmatlanításáért folytatott kampánya. A szervezet legalább 500 ezer hektárnyi erdőterület kiirtását akadályozta meg, kampányolt az erdőtüzek megelőzése és a természeti értékek védelme érdekében. Meghatározó szerepe volt hat nemzeti park kialakításában. Ezek közül egyikben sikerült megakadályoznia egy autórali-pálya kialakítását is. Montenegrot halálosan megfenyegették, amikor egy golfpálya létesítését igyekezett meghiúsítani egy másik természetvédelmi területen.
Montenegro közreműködött számos törvény megalkotásában, beleértve Argentína első környezetvédelmi adójának bevezetését is, amelyet a magán- és a vállalati projektekre egyaránt kivetettek. Több mint negyven pert indított el a környezeti károk ügyében.
Amikor megmagyarázhatatlannak tűnt, hogy miért beteg a lakosság jelentős része, a FUNAM vizsgálatai feltárták, hogy mérgező arzént és nehézfémeket tartalmaznak azok az ivóvíztartályok, amelyeket már 10-30 éve nem tisztítottak. Ezzel az egyszerű felfedezéssel sikerült elérniük, hogy az összes tartályt ellenőrizzék, és ezáltal emberek ezreit mentették meg a súlyos betegségektől. Egyúttal a kezdeményezésükre a kormány széles körű felvilágosító kampányt folytatott a víztisztaság megteremtése és megőrzése érdekében.
2003-ban segítették megszervezni a bennszülött lakosság harcát a fakitermelő és bányászati társaságok természetpusztító tevékenysége ellen.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.